Autonome pallettruck van Still en Colruyt

Mon Apr 29 2024

04 29

Autonome pallettruck van Still en Colruyt

18/10/2023

Door Ad Spijkers

Retailconcern en intralogistiek-specialist brengen een zelfontwikkelde, automatisch rijdende pallettruck op de markt.


     

De eerste twee exemplaren van dit Self Driving Vehicle (SDV) zijn sinds deze week aan de slag in het Colruyt Group distributiecentrum Dassenveld in Halle, zuidwestelijk van Brussel. De SDV’s zullen het werk van de medewerkers op deze locatie aanvullen en vergemakkelijken en in harmonie met hen samenwerken. In overeenstemming met Colruyt Group biedt Still het concept nu ook exclusief aan voor derden binnen de Benelux. De intralogistiek-specialist verwacht dat het potentieel voor de SDV groot is.

Colruyt wilde de intralogistieke activiteiten in Halle automatiseren, maar vond in de markt geen passende truckdie aan alle eisen voldeed. Dat was voor het bedrijf reden om deze uitdaging zelf op te pakken. Met behulp van Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is het idee initieel uitgewerkt. De retailer weet uit ervaring dat dit soort projecten alleen slagen met behulp van de juiste partner. Deze is gevonden in Still. Colruyt ontwikkelde de software, Still verzorgt de vertaling naar de hardware.

Harmonie

Colruyt Group en Still presenteren het nieuwe concept nog geen twee jaar na de start van de samenwerking. De logistieke medewerkers van Colruyt op de werkvloer gaven uitgebreid input tijdens de verschillende testfases. Zo is een oplossing ontwikkeld die perfect past binnen een drukke en uitdagende logistieke operatie, eigen aan de retailsector.

De SDV's helpen Colruyt bij het verplaatsen van pallets binnen het distributiecentrum. Hierdoor kunnen medewerkers worden ingezet in complexere taken of processen die een specifiekere kennis en vaardigheden vragen. Daardoor ontstaan ook nieuwe taken en interacties met de SDV. De pallettrucks houden rekening met de mensen om zich heen en dankzij geavanceerde technologie vinden ze elke pallet in het distributiecentrum terug.

De nieuwe SDV herkent en verwerkt zowel euro- als blokpallets. Het voertuig werd speciaal ontwikkeld voor het wegtrekken van pallets van de binnenkomst naar de juiste plaats in het distributiecentrum, waarna de bestellingen voor de winkels door de orderpickers kunnen worden verzameld.

Techniek

De SDV’s zijn ontworpen voor maximale efficiëntie en robuustheid. Door gebruik te maken van Lithium Titan Oxide accu’s die sneller en minder vaak hoeven laden, wordt de productiviteit gemaximaliseerd waardoor de operationele kosten laag blijven. De trucks herkennen hun omgeving en de objecten die erin staan Lidar (Laser Imaging Detection And Ranging) en SLAM-technologie (Simultaneous localization and mapping). De pallettrucks leren in één keer hun taak door het voor te doen.

Het voordeel voor Colruyt met de voertuigen is dat voor de navigatie geen aanpassingen aan de bestaande structuur nodig zijn zoals reflectoren. Ook is de tijd om een pallettruck werkend inzetbaar te krijgen is korter. Dat is teruggebracht van weken naar enkele dagen, mede doordat ze zich zo makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties..

Bij de retailgroep wordt al aan verdere ontwikkelingen gedacht, zij het op langere termijn. De eerste stap is nu de introductie van de SDV’s in de distributiecentra van Colruyt Laagste Prijzen, gevolgd door de distributiecentra van andere winkelformules binnen Colruyt Group. In totaal zal de groep 85 SDV’s afnemen, waarvan de eerst 24 zijn besteld. Parallel daaraan praat de onderneming verder met Still over de mogelijkheden in de toekomst.

Foto: Colruyt Group