Gibas breidt programma toebehoren verder uit

Sat Mar 02 2024

03 02

Gibas breidt programma toebehoren verder uit

06/07/2021

Door Ad Spijkers

Gibas Automation heeft zijn programma robotica uitgebreid met een aantal nieuwe toebehoren van MiR, RoEq en Robotiq.


     

Het bedrijf in Nijkerk is al de nodige jaren importeur van de cobots van het Deense Universal Robots. In Denemarken heeft zich in en rond Odense een hele industrie ontwikkeld van bedrijven die deze cobots aanvullen met uiteenlopende producten. Dat varieert van gereedschappen tot complete logistieke systemen. Ook van deze fabrikanten zijn er de nodige terug te vinden in het aanbod van Gibas Automation.

Onlangs is het programma uitgebreid met een aantal nieuwe producten van diverse fabrikaten. Twee ervan zijn een aanvulling op het programma autonome mobiele robots (AMR's) van Mobile industrial Robots (MiR). De derde is een tool van Canadese origine.

MiR Hook 250

De MiR Hook 250 is een kraanarm, speciaal ontworpen voor de MiR250 en kan karren oppakken, transporteren en afzetten tot en met 500 kilogram. De MiR Hook 250 heeft een flinke upgrade gehad ten opzichte van de MiR Hook 100 en 200. Zo heeft deze meer trekkracht, betere controle en betere beveiliging. Ook is deze nog nauwkeuriger. Door de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit is de drager in te zetten voor een breed scala van toepassingen voor het verplaatsen van zware karren.

Door QR-codes of April Tags te scannen, wordt informatie verzameld waarmee de topmodule de kar automatisch kan meenemen. Karren hoeven dus niet aangepast of afgesteld te worden op een bepaalde hoogte. De MiR Hook 250 is robuust, veilig en nauwkeurig. De volledige uitleg is te vinden in onderstaande video.

RoEq TML200

Het aanbod van Robotic Equipment (RoEq) is uitgebreid met de TML200 voor diezelfde MiR250. Het is een flexibele topmodule die goederen op kratten, pallets, rekken en schap karren kan optillen, transporteren en afleveren. Hiermee ontstaan weer meer mogelijkheden om de AMR van MiR in te zetten in bedrijven. De TML200 kan karren oppakken in de vrije ruimte en heeft dus geen dockingstation nodig. Ook kunnen operators de kar wegrollen nadat deze is afgeleverd.

Ter ondersteuning is onder andere een nieuwe PR250 palletstelling ontwikkeld die het doorrijden mogelijk maakt om pallets op te halen en af te leveren. Hiermee is het mogelijk om de breedte aan te passen op basis van de breedte van de pallets. De functionaliteit van deze nieuwe topmodule is weergeven in onderstaande video.

Robotiq schroeftool

Ook buiten Denemarken worden de nodige add-ons voor robots ontwikkeld. Het Canadese Robotiq is bekend om zijn adaptieve grijpers voor de machines van Universal Robots. Ze worden gebruikt voor pick & place toepassingen, machinebelading en palletiseren. Nu heeft het bedrijf een nieuw product gelanceerd: de Screwdriver SD-100 (foto). De schroevendraaier is ontworpen om met elke serie van Universal Robots te kunnen schroeven. Het nieuwe product kan 24/7 produceren, is consistent en makkelijk te configureren. Ook zonder programmeerkennis is deze tool makkelijk te gebruiken.

Het nieuwe product komt in combinatie met de Screw Feeder SF-300. Deze zorgt ervoor dat de schroeven worden aangereikt aan de tool. Met behulp van twee sensoren controleert deze ook of de schroeftool klaar is om veilig verder te gaan met zijn handelingen. Met de nieuwe producten kunnen bedrijven zonder grote investeringen montagehandelingen automatiseren en de kwaliteit van hun product verhogen. Ook verlagen ze de kans op RSI klachten bij hun werknemers.