Sterke groei markt voor magazijnrobots

Thu Jan 27 2022

01 27

Sterke groei markt voor magazijnrobots

29/09/2021

Door Ad Spijkers

Magazijnautomatisering neemt toe door aanhoudende stijging van ordervolume.


     

De bedrijven in de logistieke keten hebben hun inspanningen op het gebied van magazijnautomatisering opgevoerd, gezien de groei van e-commerce en de schaarste aan arbeidskrachten. Behalve oplossingen zoals voice-picking met hoofdtelefoons en exoskeletten die de menselijke inspanning verminderen, blijken mobiele robots de meest voorkomende productiviteitsverhogende oplossing in de magazijnsector te zijn.

Volgens ABI Research in New York, een wereldwijd adviesbureau voor de technische markt, zullen wereldwijd leveringen van mobiele robots aan magazijnen een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van bijna 40% hebben van 2021 tot 2030. Naar verwachting zullen er in 2030 wereldwijd meer dan 500.000 zijn geleverd.

ABI Research heeft zijn bevindingen vastgelegd in Smart Warehousing rapport met marktgegevens. Dit rapport maakt deel uit van de onderzoeksdienst Supply Chain Management en Logistiek van het bureau.

Nieuwe technologieën

Technologieën ter verhoging van de productiviteit kunnen een hoger investeringsrendement opleveren als ze correct worden gecombineerd met andere technologieën. Door bijvoorbeeld locatiegegevens te combineren met een spraakoplossing, kunnen magazijnen die een Warehouse Execution System (WES)-platform gebruiken, workflows optimaliseren door de afgelegde afstand te minimaliseren op basis van waar de werknemer zich bevindt.

Behalve mobiele robotica is ook de groei van oplossingen zoals Automated Storage and Retrieval Systems (AS/RS) explosief. Onder leiding van innovators zoals Swisslog, Bastian Solutions en Körber zal de wereldwijde AS/RS-industrie tegen 2030 op meer dan 18 miljard dollar worden geschat. Dit komt overeen met een jaarlijkse groei van 9% van 2021 tot 2030.

AS/ RS bestaat uit een verscheidenheid aan computergestuurde systemen voor het automatisch plaatsen en ophalen van ladingen van gedefinieerde opslaglocaties, ideaal voor grote hoeveelheden ladingen die in en uit de opslag worden verplaatst. Deze trend past in het feit dat de logistieke sector het afgelopen jaar een hoog volume kende. Het pakketvervoer bereikte in 2020 wereldwijd 95 miljard aan pakketten. Dit volume zal naar verwachting in 2026 verdubbelen, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 14% tussen 2020 en 2026.

Naarmate in drukkere magazijnen de verschuiving naar robotica plaatsvindt, kunnen handmatige workflows worden geautomatiseerd, kunnen workflows die traditioneel werden uitgevoerd door gespecialiseerde maar minder flexibele machines binnenkort worden uitgevoerd door robots die indien nodig kunnen worden verplaatst en opnieuw geprogrammeerd.

Foto: Otto Motors