Persluchtcilinder voor pick and place

Sun Apr 28 2024

04 28

Persluchtcilinder voor pick and place

15/08/2023

Door Ad Spijkers

SMC heeft zijn dubbelwerkende pneumatische cilinders met enkele zuigerstang en demping vernieuwd.


     

Pneumatische cilinders worden in de industrie voor uiteenlopende toepassingen ingezet, van klemmen en pick & place tot positionering. Door de behoefte aan meer flexibiliteit, eenvoudiger onderhoud en dus meer efficiëntie, nemen de eisen aan deze pneumatische componenten steeds meer toe. Reden voor SMC (met Nederlandse hoofdvestiging in Amsterdam) om zijn dubbelwerkende pneumatische cilinders met enkele zuigerstang en demping te vernieuwen. Hiermee is een vrije keuze van montage mogelijk en is er minder onderhoudswerk, omdat ophoping van vuil en stof wordt voorkomen.

Aansluiten en monteren

Pneumatische cilinders zijn onmisbare standaard componenten in zowel algemene automatisering als in speciale sectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie en pick & place applicaties. Tegelijkertijd worden er steeds hogere eisen aan gesteld om een hogere betrouwbaarheid van het proces te garanderen. Behalve een gewenste ruime keuze aan verschillende diameters van de zuigerstang en een uitgebreide reeks standaard slaglengten wordt de toepassing vooral beïnvloed door de mogelijkheden voor montage en aansluiten.

Tijdens de configuratie kunnen gebruikers de positie van de luchtaansluiting naar wens selecteren, zowel aan de zijde van de cilinderafdichting als bij de cilinderkop. Er zijn vier posities in stappen van 90°. Daardoor ontstaat veel flexibiliteit voor verschillende toepassingen en voor het machineontwerp als geheel. Vrijheid wordt ook geboden door de verschillende opties van de montage-elementen: voetbevestiging, flens en gaffel, tegenlager ,draaibevestiging, stangbevestiging en dubbele koppeling. De montagematen komen overeen met die van de vorige CG1-Z serie, waardoor deze moeiteloos kunnen worden vervangen door de CG1-Z1-serie.

Minder onderhoud

De harmonieuze overgangen, afgeronde oppervlakken en het ontwerp van groeven, verbindingspunten en contouren voorkomen de ophoping van vuil en stof. De CG1-Z1 serie behoeft daardoor minder vaak gereinigd en onderhouden te worden, zodat tijd en geld worden bespaard.

SMC levert deze serie dubbelwerkende luchtcilinders in uiteenlopende afmetingen. Met zuigerstanglengten tussen van 20 mm en 100 mm kunnen standaard slaglengten van 25 mm tot 300 mm worden bereikt, tot een maximale slag van 1.000 mm. Voor het zuigerstanguiteinde kunnen gebruikers standaard kiezen tussen een uitvoering met binnen- of buitendraad.

Foto: SMC