Krachtige microdrives voor robotica

Sun May 26 2024

05 26

Krachtige microdrives voor robotica

27/09/2023

Door Ad Spijkers

Nauwkeurig positioneren met compacte afmetingen dankzij aandrijvingen van Faulhaber.


     

Productie en logistiek zijn haast niet meer denkbaar zonder robotica. De taken van de robots variëren van grijpen en vasthouden tot manipulaties zoals klemmen of schroeven tot schuimen, lijmen en lassen. Hier zijn krachtige microaandrijvingen voor nodig, die in krappe omstandigheden vaak aanzienlijke krachten moeten vrijgeven. Ze moeten ook bij continu- of stop-and-go-bedrijf betrouwbaar werken en vaak ook met hoge nauwkeurigheid moeten positioneren. De aandrijfsystemen van Faulhaber (met Nederlandse vestiging in Eindhoven) voldoen aan die eisen, van veeleisende pick-and-place-toepassingen tot innovatieve gereedschapswisselaars.

Flexibele grijpkracht

Tot nu toe worden de meeste grijpers in de industrie pneumatisch bediend. Deze technologie is echter niet geschikt voor hygiënische omgevingen. Daarom worden daar grijpers met elektrische aandrijving gebruikt, wat ook het voordeel biedt dat de grijpkracht met de juiste besturing aan verschillende objecten kan worden aangepast. Afhankelijk van het ontwerp kunnen dergelijke grijpers niet alleen componenten met een massa tot 5 kg vasthouden. Maar ze kunnen ook gevoelige onderdelen zoals kwetsbare test- en monsterbuisjes gevoelig verplaatsen met behulp van dynamische borstelloze BX4-motor (foto).

Dankzij de vrijwel slijtagevrije aandrijving werken de grijpers miljoenen cycli onderhoudsvrij. Een zelfremmend wormwiel zorgt voor veiligheid, zelfs bij stroomuitval. Remmen zijn niet nodig. Typische toepassingen voor de flexibele grijpers zijn te vinden in de laboratoriumautomatisering en bij de productie van autosleutels.

Robots worden allrounders

Robots doen doorgaans altijd hetzelfde werk. Met innovatieve gereedschapswisselaars kunnen ze zich ontwikkelen tot flexibele allrounders. Een adapter aan het uiteinde van de robotarm kan verschillende gereedschappen uit een magazijn opnemen. Dergelijke elektrische gereedschapswisselaars zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor het hanteren van werkstukken van 3 tot 300 kg. Geven.

De drijvende kracht achter het openen, sluiten en vasthouden van het gereedschap borstelloze motoren uit de BTX-familie zijn. Ze leveren koppels tot 134 mNm en een continu vermogen tot 100 W en zijn beschikbaar met diameters van 22 mm, 32 mm of 42 mm. Voor een optimale reductie zijn er geschikte tandwielkastjes. De geïntegreerde snelheidsregelaar zorgt ervoor dat de aandrijvingen eenvoudig te regelen zijn en geen extra aansturing vereisen.

Foto: Faulhaber