Cerescon levert eerste aspergesteekrobots uit

Fri Apr 19 2024

04 19

Cerescon levert eerste aspergesteekrobots uit

29/03/2021

Door Ad Spijkers

Na succesvolle acceptatietesten heeft Cerescon vorige week twee Sparter aspergesteekrobots uitgeleverd aan Teboza en Martens Asperges.


     

Zowel Cerescon als de telers hebben vertrouwen in een succesvol aspergeseizoen, waarbij de Sparter volop zal worden ingezet. In de afgelopen weken zijn verschillende operators van beide bedrijven getraind om de Sparter het komende seizoen in het veld te bedienen.

Teboza in Helden (L) was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Sparter. Het bedrijf ziet robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland. Niet alleen wordt de oogst gerobotiseerd, ook ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor precisielandbouw en teeltinnovatie. Hierdoor kan de consument ook in de toekomst blijven genieten van Limburgse asperges.

Ook Martens Asperges in Tienray (L) ziet de Sparter als investering om ook in de toekomst aan de vraag voor Nederlandse asperges te kunnen blijven voldoen.

Productie loopt aan

Cerescon heeft nu zijn eerste drie machines afgeleverd. Het bedrijf heeft in veertien weken tijd in totaal zes Sparters geproduceerd in een productiehal in het Reusel (NBr). Deze zes machines zullen in het aspergeseizoen 2021 in Nederland en Duitsland gaan oogsten. Daarnaast plant Cerescon verschillende demonstraties met de asperge-oogstrobot bij diverse telers in Europa. Geïnteresseerden in een demo kunnen contact opnemen met het bedrijf.

In de komende jaren wil Cerescon de productie opschalen om zo in vijf jaar tijd 150 machines per jaar commercieel te produceren. Voor de productie zijn samenwerkingen aangegaan met partijen uit de Brainport maakindustrie. Ook voor de service gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in zee.