Cobotica helpt logistiek te innoveren

Sun Sep 08 2024

09 08

Cobotica helpt logistiek te innoveren

17/07/2024

Door Ad Spijkers

Binnen de intralogistiek worden steeds meer robots ingezet om zowel het personeelstekort te compenseren, als om te kunnen blijven innoveren.


     

Kevin Heath, Director Global Robotics van Dematic, geeft zijn visie over de marktontwikkelingen en robotica-trends.Hij maakt allereerst onderscheid tussen de eenvoudige lage volumes en complexe hoge volumes toepassingen voor robots in de logistiek. Eenvoudige lage volumes toepassingen zijn bijvoorbeeld het palletiseren en depalletiseren van goederen, waarvoor al geruime tijd oplossingen van verschillende  leveranciers in de markt verkrijgbaar zijn.

Dematic focust zich vooral op de complexere hoge volumes toepassingen, zoals multi-layer orderpicking en de logistiek voor producten in complexe verpakkingen. Hij verwacht dat robots steeds meer het dagelijkse orderpicken gaan overnemen, wat nu nog veel door menselijke orderpickers wordt uitgevoerd. In zijn visie is 80% van het orderpicken bij Dematic’s klanten door robots en cobots uit te voeren. Orderpicken is na verpakken het meest arbeidsintensieve proces.

Kortere terugverdientijd

Een belangrijke businessdriver of bottleneck voor grootschalige toepassingen van robots in de logistiek is volgens Heath momenteel nog het prijsniveau. Oftewel de kosten per orderpick en als een gevolg daarvan de terugverdientijd (ROI) van investeringen. Bij sommige oplossingen is die periode nu maar liefst tien jaar.

Deze periode is zowel te verkorten door dalende prijzen van de robotoplossingen in de loop der jaren, als het intensiever inzetten ervan in vergelijking met de gebruikelijke werkdagen van orderpickers. Dus meerdere shifts per dag en doorwerken in het weekend. Door innovaties en meer modulaire oplossingen zal het prijsniveau van logistieke robots de komende drie jaar aanzienlijk zakken. Heath verwacht daarom dat de ROI binnen enkele jaren al op zo’n drie jaar uitkomt.

Oplossingen leveren en servicen

Wat markten betreft ziet Heath vooral de e-commerce bedrijven, supermarktketens en farmaceutische bedrijven voorop lopen met het investeren in logistieke robots/cobots. Dat zijn zowel kapitaalkrachtige ondernemingen als organisaties die grote volumes aan producten moeten verwerken in hun logistiek.

Om klanten te voorzien van de beste totaaloplossingen ontwikkelt en produceert Dematic zelf hardware en software en levert de intralogistiek specialist tevens oplossingen van derden, zoals van AutoStore. De komende jaren neemt de invloed van software, verrijkt met AI-algoritmen en het samen leveren van oplossingen toe, volgens Heath. Maar ook het servicen van alle robots/cobots tijdens hun levensduur en het voeden ervan met real-time data uit steeds meer bronnen en IoT-sensoren. 

Integratiekennis en -ervaring

Dematic onderscheidt zich binnen de intralogistiek als leverancier van totaaloplossingen en als systeemintegrator. Op robotgebied levert het bedrijf al jarenlang AGV’s, AMR’s en AutoStore-systemen. Eén voorbeeldproject betreft de 299 AMR’s die Radial in het nieuw gebouwde magazijn in Groningen gebruikt. Een tweede is het grote AutoStore-systeem dat Dematic onlangs heeft geïnstalleerd bij Workwear Uniform Group in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Heath wordt de samenwerking tussen AMR’s voor het palletiseren en transporteren en robotarmen voor het orderpicken een belangrijke integratietrend die waardevolle synergie aan logistieke processen kan toevoegen. Voor het optimaliseren van deze vorm van samenwerking is zowel slimme managementsoftware als veel integratiekennis en -ervaring nodig.

Ondersteuning retailstrategie

In Groningen heeft Radial een magazijn ingericht voor het verwerken van e-commercebestellingen van kleding. Radial is een B2C e-commerce fulfilment-expert en dochterbedrijf van de bpostgroup. In het nieuwe magazijn verwerken 299 AMR’s alle bestellingen. Pallet-to-picker AMR’s transporteren pallets van de ingang naar een grote opslagruimte en naar overslagstations en plukstationstellingen bij de pakstations.

Bin-to-picker AMR’s verzorgen de palletopslag in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn en transporten naar pickstations voor het uitvoeren van split-case-orders. Tenslotte verzorgen order-stelling-transport AMR’s het transport naar racks met meerdere niveaus, die worden afgeleverd bij de pakstations. Volgens Heath is dit project ook een schoolvoorbeeld voor het servicen van AMR’s.

Foto: Dematic