Volledig elektrische all-terrain robot

Sun Apr 28 2024

04 28

Volledig elektrische all-terrain robot

17/07/2023

Door Ad Spijkers

De mobiele robot op rupsbanden van Sabri-Agri is met name gericht op de wijnbouw.


     

Sabi Agri, producent van elektrische landbouwmachines uit Saint-Beauzire (bij Clermont-Ferrand), heeft het assortiment uitgebreid met Zilus, naar eigen zeggen de krachtigste wijnbouwrobot op de markt. De robot van de nieuwe generatie sluit aan bij de wens van het bedrijf om een krachtige, robuuste tool te bieden voor duurzame en competitieve landbouw. Met zijn strakke architectuur en rupsbanden is Zilus geschikt voor de wijngaarden.

Constructie

De stalen mechatronische architectuur maakt hem net zo robuust als het dagelijkse werk in de landbouw. Dankzij het modulaire ontwerp kan de robot worden aangepast aan alle gewassen, alle bewerkingen uitvoeren en hellingen tot 55% overwinnen. De hoogte en breedte kunnen worden aangepast aan elke behoefte; de totale lengte bedraagt 150 cm.

De robot is voorzien van drie werkzones: voorste, centrale en achterste werktuigdragers. De veelzijdige landbouwrobot kan over smalle wijnstokken staan en door de tussenrijen gaan voor brede wijnstokken De robot kan met mechanische, hydraulische en elektrische standaardgereedschappen werken.

Rijmethoden

Zilus is volgens de fabrikant de enige robot die zoveel modulariteit biedt met zijn vier rijmodussen:

  • Volledig autonoom werken dankzij RTK GPS
  • Rijden via afstandsbediening
  • Rechtstreeks rijden vanaf een chauffeursstation
  • Werken in Robotic Harmony, met de Alpo elektrische tractor van dezelfde fabrikant.

De robot is ontworpen voor gebruik in het veld, waardoor hij gemakkelijk en ergonomisch in gebruik is. Omdat het bedrijf is voorgekomen uit de landbouwwereld, begrijpt het het gebruik en de verwachtingen van boeren. De robot moet een echte dagelijkse metgezel zijn.

Met de komst van Zilus kon de Franse producent de grenzen van de landbouwrobotica verleggen met de eerste collaboratieve robotvloot: de Robotic Harmony. Aan boord van zijn Alpo elektrische tractor bewerkt de wijnboer zijn wijngaard en bestuurt hij zijn Zilus all-terrain robot, die dezelfde of complementaire operaties uitvoert. Het Robotic Harmony-systeem optimaliseert en verhoogt het werktempo in de wijngaard. Samen kunnen de voertuigen meer werk doen, met grotere precisie, voor alle soorten grondwerk en onderhoud van wijnstokken.

Met Robotic Harmony is geen cartografische verkenning of voorafgaand onderzoek van het perceel nodig. Dit opent nieuwe perspectieven voor het behoud van de bodem en respect voor het milieu en de mensen.

Foto: Sabi Agri