Met robots, AI en PV meer winst

Thu Nov 21 2024

11 21

Met robots, AI en PV meer winst

08/05/2024

Door Ad Spijkers

Digitalisering, AI en zonnepanelen bieden interessante mogelijkheden voor milieuvriendelijk landgebruik.


     

Digitalisering, fotovoltaïsche cellen (PV) en kunstmatige intelligentie (AI) bieden volgens de Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) in Osnabrück interessante mogelijkheden voor milieuvriendelijk landgebruik. Zo maakt de semi-mobiele landbouwrobot Davegi het mogelijk dat de groenteproductie met behulp van fotovoltaïsche energie zelfvoorzienend is en hulpbronnen bespaart. Het voertuig is ontwikkeld door de startup AI.Land in Kempen (tussen Krefeld en Venlo), met subsidie van de DBU.

Meervoudige efficiëntie

De landbouwrobot cirkelt met zijn acht zonnepanelen boven een groenteveld. In tegenstelling tot conventionele, permanent geïnstalleerde fotovoltaïsche systemen kan de Davegi 360° draaien. Dit betekent dat de gewassen voldoende zonlicht krijgen, terwijl er tegelijkertijd zonne-energie wordt opgewekt. Volgens de ontwikkelaar maakt het apparaat 50% efficiënter gebruik van parallelle energie- en groenteproductie vergeleken met immobiele, schaduw werpende agri-fotovoltaïsche systemen.

De Wissenschaftliche Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen (Wetenschappelijke Adviesraad van de Federale Regering voor Mondiale Milieuverandering, WBGU) beschrijft dergelijk dubbel gebruik als een duurzame strategie voor extra winst. Gebied is slechts in beperkte mate beschikbaar, aldus de adviesraad. Er is daarom een duurzame benadering van landgebruik nodig – voor klimaatbescherming, behoud van biodiversiteit en tegelijkertijd voedselzekerheid.

Davegi

Volgens AI.Land zal de Davegi een agrarische alleskunner zijn en in de toekomst kunnen zaaien, water geven, bemesten en oogsten. Met het prototype kunnen alle teeltprocessen – van grondbewerking tot oogst – nauwkeurig worden uitgevoerd, afhankelijk van de behoeften van de individuele planten. De start-up vertrouwt met het systeem op biologische landbouw. Volgens het bedrijf maakt individuele behandeling het mogelijk om behalve water ook meststoffen en pesticiden te besparen.

De planten moeten ook worden geoogst wanneer ze de juiste rijpheid hebben bereikt. Dit vermindert voedselverspilling. In de visie van het bedrijf moet de robot op 2.500 m2 (ongeveer een derde van een voetbalveld), autonoom en zelfvoorzienend energie qua zestig dozen per dag opleveren met in totaal 600 stuks geoogste groenten in tien verschillende variëteiten. De teler zal de groenten regionaal willen afzetten, zodat door de korte afstanden brandstof en dus energie wordt bespaard. Behalve de zelfvoorzienende werking met zonne-energie verbetert dit ook de broeikasgasbalans in de groenteteelt. Er wordt een proefveld gepland.

Stappen maken

Voor AI.Land betekent de semi-mobiele landbouwrobot een belangrijke tussenstap naar een volledig geautomatiseerde landbouw. Met het prototype laat de start-up in een eerste stap zien dat fotovoltaïsche, energie-zelfvoorzienende en volledig geautomatiseerde groenteproductie, inclusief veldlogistiek, mogelijk is. De Davegi maakt het werk makkelijker en verhoogt de opbrengst, blijkt uit tests in het veld. AI.Land start eind 2024 het pilotproject 'RoboFeld'. In een tweede stap krijgen gezinnen uit de omgeving van Kempen en omgeving verse groenten rechtstreeks van het veld.

AI.Land werd in november 2020 opgericht door het Institut für mobile autonome Systeme und kognitive Robotik van de Fachhochschule Aachen en heeft momenteel vijftien mensen in dienst.

Foto: AI.Land