Fanuc cobot tot 35 kg te belasten

Thu Mar 28 2024

03 28

Fanuc cobot tot 35 kg te belasten

27/05/2022

Door Ad Spijkers

De nieuwste versie van 's werelds sterkste cobot heeft een make-over gekregen en is aanzienlijk lichter geworden.


     

De CR-35iA was succesvol, maar in het kader van de continue verbetering heeft Fanuc de cobot verbeterd tot de nieuwe CR-35iB. Zo bestond er voorheen de behoefte aan een voet om oneffenheden op het vloeroppervlak tegen te gaan, een veel voorkomend probleem in fabrieken. Deze basis moest aan de vloer worden verankerd met stelschroeven voor nivellering. Dit vereiste geldt niet meer voor de CR-35iB, waardoor de installatie eenvoudiger en sneller wordt.

Licht werk

Behalve voor vloermontage is de lichtere Fanuc CR-35iB ook geschikt voor gebruik op rails. De dan mobiele robots heeft een liefst 62% lagere massa (van 990 kg tot 370 kg). Deze vermindering is grotendeels te danken aan het verwijderen van het voetstuk (voor grondbevestiging) en de zachte hoes van de cobot (zonder in te boeten aan veiligheid). De CR-35iB is nu veel gemakkelijker door de fabriek te verplaatsen. Het verwijderen van de voet draagt ook bij aan een hoogtevermindering van 19%, van 2288 mm naar 1855 mm.

Alle volgens ISO 10218 en ISO 13849 Cat. 3 PLd gecertificeerde cobots uit de CR-serie zijn uitgerust met veilige Fanuc contactstopbeveiliging. Gebruikers kunnen ook profiteren van de beproefde DCS-technologie (Dual Check Safety), een veiligheidssysteem dat positie en snelheid bewaakt. Op de CR-serie is het mogelijk om veiligheidsapparatuur van derden aan te sluiten op DCS, waardoor indien nodig een extra veiligheidsniveau wordt geboden.

Een andere ontwikkeling van de nieuwe Fanuc CR-35iB is het iets grotere bewegingsbereik, wat zorgt voor nog meer flexibiliteit en behendigheid. De rotatie van de J2-as is nu bijvoorbeeld 215° (was 165°), terwijl de polszwaai van de J5-as 280° is voorheen 220°).

Gebruik

De nieuwe cobot heeft een bereik van 1831 mm kan bewegen met snelheden tot 750 mm/s en een herhaalbaarheid van +/- 0,03 mm.Dit maakt de cobot geschikt voor toepassingen zoals materiaalverwerking, material handling, assemblagelijnen voor auto's, machineonderhoud en verpakking. In wezen zal elke taak met een zware lading die ook een nauwe interactie met menselijke medewerkers vereist, profiteren van de introductie van de CR-35iB.

Fanuc heeft de voordelen van het vorige model behouden. Bij onopzettelijke schade maakt de mogelijkheid om de hoofdkabelboom door de arm te voeren reparaties snel en eenvoudig. Dit beperkt onderbreking van de bedrijfsvoering tot een minimum. Het ontwerp met de holle arm helpt ook bij het toevoegen van apparaten of apparatuur. Zo is het mogelijk bijvoorbeeld de pomp van een doseerpistool op de J3-as te plaatsen en de toevoer door het midden van de arm te voeren.

De bedieningsopties blijven hetzelfde. Gebruikers kunnen de traditionele programmering doorbreken met de Fanuc-handgeleidingsoptie, de cobot door paden leiden om een nieuwe taak aan te leren, of programmeren met Fanuc's iHMI-stapsgewijze handleidingen. Ook kan de cobot worden uitgerust met intelligente functies, waaronder iRVision, Force Sensors en meer. De cobots zijn, indien gewenst, ook compatibel met accessoires van andere aanbieders.

Foto: Fanuc