Nieuwe mobiele collaboratieve robot combineert autonome mobiliteit met hoge laadcapaciteit en precisie-robotarm.
De MC600 van Mobile Industrial Robots (MiR) is gebaseerd op het succes van de kleinere MC250. Het voertuig integreert de MiR600 autonome mobiele robot (AMR) met de UR20/UR30 cobot van Universal Robots (UR). Met de zware laadcapaciteit van de cobot kan het voertuig zwaardere items verwerken en taken zoals palletiseren, dozen verwerken en machinebediening automatiseren.
De kleinere MC250 is vooral populair gebleken in halfgeleiderfabricagefaciliteiten en andere productietaken met een lagere payload. Maar MiR zag een duidelijke vraag naar een mobiele cobot die zwaardere productietoepassingen aankan. De MC600 voldoet daar aan.
De MC600 kan ladingen tot 600 kg verwerken en complexe workflows in industriële omgevingen automatiseren. De nieuwe mobiele cobot is een krachtig, uitgebreid systeem voor het verwerken van zwaardere items en het automatiseren van taken zoals palletiseren, dozen verwerken en machine bedienen. Het grotere bereik van de UR20 stelt de MC600 in staat om taken uit te voeren op plekken die voorheen ontoegankelijk waren voor kleinere cobots, waardoor de productiviteit in diverse industriële toepassingen wordt verbeterd.
De wereldwijde markt voor mobiele cobots zal naar verwachting jaarlijks met 46% groeien tegen 2030, gedreven door de behoefte aan efficiëntere en flexibelere automatiseringsoplossingen. Dit maakt de MC600 goed gepositioneerd om aan deze vraag te voldoen. Het voertuig biedt bedrijven een beproefd, veilig en gebruiksklaar systeem dat is ontworpen voor gebruiksgemak, herhaalbaarheid en voortdurende ondersteuning. Voor bedrijven die op zoek zijn naar schaalbare automatisering, levert de MC600 operationele efficiëntie en betrouwbaarheid op de lange termijn.
Door de 'benen' van een mobiele robot te integreren met de 'armen' van een cobot, pakt de MC600 meerdere automatiseringsworkflowuitdagingen aan. Hij kan met één systeem palletiseren en machines bedienen. Het is niet de eerste mobiele cobot op de markt. Wel was het een kwestie van tijd dat MiR en UR samen een dergelijk voertuig zouden bouwen. Beide zijn onderdeel van de Teradyne groep en hebben het gezamenlijk hoofdkantoor in Odense. Gibas in Nijkerk brengt beide merken in Nederland op de markt.
De MC600 verbetert de productiviteit van gebruikers door weinig uitvaltijd, meerdere machines te bedienen en continue materiaalverwerkingstaken uit te voeren. Hierdoor kunnen menselijke werknemers worden ingezet voor opdrachten met een hogere waarde. Bovendien verbetert de MC600 de ergonomie aanzienlijk door de verplaatsing van zware goederen over te nemen, waardoor de fysieke belasting van werknemers wordt verminderd en de veiligheid op de werkplek wordt vergroot.
De MC600 wordt aangestuurd door een uniform softwareplatform van MiR Go-partner Enabled Robotics. Dit coördineert zijn mobiele basis en robotarmen, waardoor integratie in bestaande workflows wordt vereenvoudigd en soepele werking wordt gegarandeerd.
Foto: MiR