Testinfrastructuur voor gezondheidszorg

Sat Dec 21 2024

12 21

Testinfrastructuur voor gezondheidszorg

02/03/2023

Door Ad Spijkers

51 partners uit negen Europese landen zetten een testinfrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in de gezondheidszorg op.


     

Onder leiding van het Berlin Institute of Health (BIH) van de Charité Berlin universiteitskliniek zijn 51 partners uit negen Europese landen betrokken bij TEF-Health. Het project is gestart in januari 2023 en loopt tot december 2027 voor in totaal vijf jaar. De Europese Unie en de in het project vertegenwoordigde lidstaten financieren het project met 60 miljoen euro. De testinfrastructuur moet innovatieve benaderingen uitgebreid en snel testen en tot marktrijpheid brengen.

Kwaliteitseisen

Om nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te introduceren, moeten hun veiligheid, robuustheid en betrouwbaarheid uitgebreid worden getest. Er zijn hoge kwaliteitseisen in de Europese Unie, met name op het gebied van AI en robotica. Maar er is nog onvoldoende testinfrastructuur waarmee standaarden kunnen worden ontwikkeld, innovaties kunnen worden getest en nieuwe producten kunnen worden gecertificeerd.

Het TEF Health consortium wil dit proces verbeteren en de validatie en certificering van AI en robotica in medische hulpmiddelen versnellen. Om dit te doen, ontwikkelt het team een (virtuele en fysieke) testinfrastructuur die verschillende technologieën kan evalueren in realistische omgevingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en laboratoria. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld software testen voor patiëntenzorg of diagnostiek, maar ook chirurgische of verpleegrobots.

Om deze testinfrastructuur te ontwikkelen, ontwikkelen de projectpartners nieuwe wettelijke en ethische vereisten. Daarbij valt te denken aan gestandaardiseerde testprotocollen en certificeringen voor op AI gebaseerde technologieën of een specifieke gedragscode voor gebruik. Daarnaast moeten de nodige technische en administratieve procedures worden uitgewerkt. Aan boord van TEF-Health zijn niet alleen toonaangevende ziekenhuizen, universiteiten en klinische onderzoeksinstellingen, maar ook nationale testorganisaties zoals TÜV. Er zijn geen Nederlandse deelnemers.

Expertise in AI

Het Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut (HHI) in Berlijn is met twee onderzoeksgroepen van de afdeling voor kunstmatige intelligentie betrokken bij TEF-Health. De AI-experts gaan methoden en instrumenten ontwikkelen voor kwaliteitsborging van AI-technologieën. Daarnaast werken het aan het concept en de ontwikkeling van de virtuele testinfrastructuur en brengen ze hun expertise in, bijvoorbeeld op het gebied van tijdreeksanalyse, toepassing van verklaarbare AI-methoden en standaardisatie.

De in het project ontwikkelde evaluatiemiddelen en -infrastructuur zullen dan beschikbaar zijn voor de industrie in de vorm van betaalde diensten. Met deze uitgebreide test- en evaluatietools wil het team van TEF Health ook het vertrouwen van het publiek in innovatieve AI- en robottechnieken vergroten.

Foto: Petra Ritter/BIH