Draadloze datacommunicatie

Mon Apr 29 2024

04 29

Draadloze datacommunicatie

05/10/2023

Door Ad Spijkers

Wireless is een beproefde oplossing voor de datacommunicatie met moeilijk bereikbare of veel bewegende apparatuur zoals robots.


     

Bij het toenemende gebruik van robots en andere apparatuur is mobiliteit en bewegingsvrijheid vereist. Draadloze communicatie zorgt voor minder kabels, onderhoud en storingen dan traditionele oplossingen. Het compacte draadloze communicatiesysteem (EXW1 serie) van SMC beschikt over de technologie van de bestaande EX600-W serie. Maar het is kleiner, lichter en compatibel met seriële communicatie.

Met de EXW1 serie heeft SMC het concept van gedecentraliseerde draadloze communicatie uitgebreid met netwerksnelheden tot 1 Mb/s (250 kb/s bij de EX600-W). Er kunnen maximaal 880 in- en uitgangen op één basisstationworden aangesloten zonder dat communicatiekabels nodig zijn. De gecombineerde base- en remote unit van de EXW1 heeft 86% minder volume en is 83% lichter dan de modulaire EX600-W versie. De EXW1 is een systeem van I/O-signalen die kunnen worden gebruikt in combinatie met de EX600-W. Zo ontstaat meer flexibiliteit, waardoor ventieleilanden en IO-Link masterunits kunnen worden toegevoegd voor verschillende toepassingsbehoeften.

Eigenschappen

Net als de EX600-W zorgt ook de EXW1 voor betrouwbare en veilige communicatie, maar met een groter bereik (tot 100 m). Daardoor kan het systeem eenvoudiger worden aangesloten op in- en uitgangsapparatuur op de fabrieksvloer. De EXW1 communiceert via radiogolven in de hoge 2,4 GHz ISM-frequentieband, die is gereserveerd voor industriële, wetenschappelijke en medische doeleinden. Frequency hopping (FH) en frequency channel selection (FCS) voorkomen interferentie van andere draadloze apparaten, naast data-encryptie die onbevoegde toegang van buitenaf uitsluit.

Dankzij de verbeterde communicatiesnelheid, responstijden en datatransmissiecapaciteit is de EXW1 optimaal inzetbaar voor industriesectoren waar flexibel met verschillende netwerken moet worden gecommuniceerd. De versie die compatibel is met IO-Link voegt nog meer communicatiemogelijkheden toe.

Door een externe antenne (IP67) toe te voegen, kan de draadloze base/remote unit worden geïnstalleerd in een met metaal afgeschermde behuizing of in een besturingspaneel/-box in een stoffige of agressieve omgeving. Omdat de EXW1 compact en licht is, is deze serie zeer geschikt voor montage op klemplaten of bewegende delen van robots.

Foto: SMC