Nieuwe spuitkop bespaart tot 98%

Sun Mar 03 2024

03 03

Nieuwe spuitkop bespaart tot 98%

25/05/2023

Door Ad Spijkers

Met de nieuwe EcoBell4 spuitkopfamilie maakt Dürr grote besparingen van lakken en spoelmiddelen mogelijk.


     

Hoe hoger het rendement van een verfspuittoepassing, des te minder materiaal, hulpbronnen en energie nodig zijn. Een hoog rendement maakt de productie duurzamer. Met de nieuwste generatie spuitkoppen – EcoBell4 Pro Hu met direct opladen en EcoBell4 Pro Ux met extern opladen – maakt de lakspecialist uit Bietigheim-Bissingen (25 km noordelijk van Stuttgart) nieuwe applicatierendementen mogelijk. De nieuwe typen zijn met name bedoeld voor het spuiten van autocarrosserieën.

De procesparameters zijn zodanig ingesteld dat de spuitkop de lak met maximaal rendement aanbrengt. De uitstroomhoeveelheid van de lak of verf blijft hoog. Daarnaast wordt het persluchtverbruik tot een minimum beperkt en wordt de hoogspanningsregeling aangepast. De spuitkoppen kunnen ook achteraf in bestaande systemen worden ingebouwd.

Snelle kleurwisselingen

Behalve het lakproces zelf tillen ook technische innovaties in het ontwerp de EcoBell4 spuitkopgeneratie naar een nieuw niveau. De nieuwe generatie maakt lakprocessen flexibeler, efficiënter en duurzamer. Kleurveranderingen kunnen sneller worden uitgevoerd. De gepatenteerde viernaalds-technologie bespaart niet alleen tijd, maar ook lak- en oplosmiddelverbruik en vermindert de emissie van vluchtige organische stoffen.

Drie van de vier hoofdnaalden zijn alleen beschikbaar voor de meest gebruikte kleuren. Alle andere kleuren lopen over de vierde hoofdnaald. In de praktijk is gebleken dat autofabrikanten vaak 50% of meer van hun gehele carrosserie spuiten met de drie meest gebruikte kleuren. Als een kleurwissel op komst is, kan de spuiter binnen vier seconden overschakelen op een andere hoofdnaald zonder dat hij het kanaal hoeft te spoelen en te reinigen. Dit vermindert zowel verfverlies als oplosmiddelverbruik bij het wisselen van verf.

Indien een kleur wordt gevraagd die minder vaak wordt gebruikt, kan de kleur via het vierde kanaal worden aangevoerd zolang één van de drie hoofdkleuren nog wordt aangebracht. Hierdoor is elke kleur binnen korte tijd klaar voor de volgende carrosserie. De universele verstuiver EcoBell4 Pro Ux is geschikt voor binnen-, buiten- en metallic lakwerk en maakt gebruik van dezelfde belbeker/vorm luchtring en extern oplaadsysteem.

Robotica

Het systeem met maximaal vier hoofdnaalden dekt alle lakvereisten. Dit varieert van viervoudige ééncomponentoplossing voor basislakken tot drievoudige tweecomponentenoplossing voor blanke lakken. Dürr biedt de EcoBell4 aan in in totaal tien varianten, geschikt voor alle binnen- en buitenschilderwerken met directe of externe oplading. Voor het eerst is er een basisversie voor standaardtoepassingen en een Pro-versie voor speciale processen zoals 4x1K of 3x2K voor de hele productfamilie.

Foto: Dürr