ABB brengt nieuwe industriële cobot

Fri Apr 26 2024

04 26

ABB brengt nieuwe industriële cobot

13/12/2022

Door Ad Spijkers

De Swifti CRB 1300 combineert snelheid en nauwkeurigheid met een laadvermogen tot 11 kg en is bedoeld voor een breed scala aan toepassingen.


     

De Swifti CRB 1300 industriële collaboratieve robot overbrugt volgens ABB de kloof tussen industriële en collaboratieve robots. De cobot combineert snelheid en nauwkeurigheid met een uitgebreid laadvermogen tot 11 kg. Hij kan worden gebruikt in een breed scala aan productie- en productverwerkingstoepassingen, variërend van machinebelading en palletiseren tot pick-and-place en assemblage.

De nieuwe cobot heeft verschillende functies die de productie-efficiëntie tot wel 44% kunnen verbeteren in vergelijking met andere cobots in zijn klasse. In een typische palletiseertoepassing kan Swifti dankzij zijn snelheid en prestaties tot dertien dozen per minuut verwerken, in vergelijking met negen dozen die mogelijk zijn met andere cobots in zijn klasse.

Eigenschappen

De nieuwe cobot wordt aangestuurd door ABB's OmniCore C30- en C90XT-controller, waarmee hij tot vijf keer nauwkeuriger is dan welke cobot dan ook in zijn klasse. De Swifti CRB 1300 heeft een topsnelheid van 6,2 m/s, een laadvermogen van 7 kg tot 11 kg en een reikwijdte van 0.90 m tot 1.40 m. Hiermee kan de cobot een reeks taken met een hoger laadvermogen uitvoeren, waaronder schroeven, monteren, pick & place en palletiseren. Met bescherming tegen stof en vocht (tot IP67) kan hij ook worden gebruikt in veeleisende omgevingen, waardoor hij ideaal is voor machinebeladingstoepassingen.

De Swifti CRB 1300 geeft prioriteit aan de veiligheid van de operator, met een veiligheidslaserscanner die is geïntegreerd met ABB's SafeMove veiligheidssoftware voor samenwerking. Als de scanner een werknemer binnen het werkgebied van Swifti detecteert, zal de SafeMove-software de robot automatisch vertragen of volledig stoppen. Terwijl de werknemer weggaat, wordt de beweging hersteld en keert hij pas terug naar volle snelheid voor volledige productiviteit als het werkgebied volledig vrij is.

Als verdere beschermingsmaatregel heeft de cobot een ingebouwd interactiestatuslampje dat een visuele indicatie geeft van de status van de cobot wanneer een medewerker zich binnen het werkgebied bevindt. Het integreren van de scanner en software is eenvoudig met de software-add-ins van SafeMove. Hiermee kunnen werknemers snel een veilige werkzone en andere veiligheidsfuncties instellen met behulp van hun draagbare FlexPendant-bedieningseenheid.

Programmering

Dezelfde eenvoud geldt voor het programmeren van de Swifti CRB 1300. Gebruikers kunnen de cobot instellen door hem fysiek door een proces te leiden (lead-through-programmering) of door ABB's nieuwe Wizard Easy Programming-software. Op basis van eenvoudige grafische blokken maakt Wizard Easy Programming programmeren toegankelijk voor niet-specialisten in robotica.

De Swifti CRB 1300 maakt deel uit van een breder cobotportfolio met ladingen van 0,5 kg tot 11 kg. Dat omvat ook de YuMi enkel- en tweearmige robots, de GoFa CRB 15000 en de Swifti CRB 1100 industriële cobot voor ladingen tot 4 kg.

Foto: ABB