Vlieger wekt duurzaam energie op

Sat Apr 27 2024

04 27

Vlieger wekt duurzaam energie op

23/11/2023

Door Ad Spijkers

Kitepower heeft een nieuw systeem geïntroduceerd om met een autonome vlieger en een batterijsysteem op locatie duurzame energie op te wekken.


     

Kitepower in Delft wekt al enkele jaren windenergie op met vliegers. Nieuw is het Hawk-systeem dat energieopslag in batterijen integreert met een Airborne Wind Energy System (AWE) voor opladen ter plaatse. Met deze introductie biedt het bedrijf een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren en maakt verregaande elektrificatie mogelijk voor bouwplaatsen, in de land- en tuinbouw en voor kleine eilandgemeenschappen.

Duurzaam alternatief

De oplossingen van Kitepower vervangen dieselgeneratoren door Battery Energy Storage Systems (BESS) die kunnen worden opgeladen door een geautomatiseerde vlieger. De Hawk-vlieger wekt 30 kW aan energie op en slaat deze direct op in een batterij van 400 kWh. Dit maakt hernieuwbare energie mobiel en toegankelijk voor landbouw-, bouw- en eilandgemeenschappen. De mobiele duurzame energiebron kan onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden ingezet.

Het systeem is een goede oplossing voor kleinere bedrijven in de landbouw en de bouw die op zoek zijn naar een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Het systeem is eenvoudig te installeren, kan dag en nacht produceren en is efficiënt. Het is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag van klanten en partners die een relatief klein systeem nodig hebben. Dit moet een paar keer per week worden gevlogen om de hele week in de energiebehoefte te voorzien.

Energieopwekking

Op steeds meer plaatsen worden batterij-energieopslagsystemen ingezet om de elektrificatie van voertuig- en machineparken te ondersteunen. Deze batterijen worden echter nog vaak gecombineerd met dieselgeneratoren of worden naar het buitenland getransporteerd om te worden opgeladen met 'grijze' elektriciteit.

Hawk laadt de accu ter plaatse op met duurzame energie. Hierdoor kunnen bouwbedrijven hun elektrische voertuigen opladen met lokaal opgewekte duurzame energie. Het opladen van de batterijen vindt meerdere keren per week plaats, bijvoorbeeld op momenten dat er geen andere activiteit is, zoals 's nachts. Vervolgens wordt de vlieger gevlogen op een hoogte van ongeveer 350 m.

Foto: Kitepower