Robot speelt hoofdrol in familievoorstelling

Sat Mar 02 2024

03 02

Robot speelt hoofdrol in familievoorstelling

22/07/2022

Door Ad Spijkers

Na de succesvolle coproducties Wij gaan op berenjacht (2014) en Lev (2019) bundelen Theater Sonnevanck en gezelschap Silbersee dit najaar opnieuw hun krachten. In samenwerking met Universiteit Twente presenteren zij Ravi de Robot (5+).


     

De muzikale familievoorstelling gaat over een bijzondere vriendschap binnen een hypermodern huishouden, met in de hoofdrol een echte robot die de sterren van de hemel zingt.

Daniël van Klaveren, theaterschrijver en artistiek directeur van Theater Sonnevanck, schreef een nieuwe tekst. Componist Jonathan Bonny is verantwoordelijk voor de muziek. De rollen worden gespeeld en gezongen door Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi. In het avontuur staat de wereld op zijn kop staat en is nauwelijks nog te zien wie wie bestuurt…

Zingende robothuisdieren

Het huis van Sas en haar vader zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor, de koelkast komt de drankjes brengen, de prullenbak ruimt de rommel op en zet zichzelf iedere woensdag buiten. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Met haar vader kan ze er niet over praten. Die zit de hele dag achter zijn computers te beeldbellen.

Alles verandert wanneer ze thuiskomt met Ravi. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot met een eigen wil. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Sas en Ravi zijn altijd samen, een onafscheidelijk duo. Haar vader wordt er gek van. Wat moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want laten we eerlijk zijn… robots leven toch niet? Of wel soms?

De makers

Theater Sonnevanck in Enschede is een professioneel jeugdtheatergezelschappen van Nederland en maakt voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Het betreft thema’s die nú spelen. Ze zijn toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. De afgelopen jaren vielen meerdere producties in de prijzen.

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap in Amsterdam rondom zanger Romain Bischoff. Het gezelschap is geworteld in opera, maar met oog voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines. Met de stem als oer-instrument geeft Silbersee klank aan dat wat gehoord moet worden.

Speciaal voor deze voorstelling ontwierp scenografe Morgana Machado Marques een futuristisch en ingenieus decor dat volledig duurzaam gemaakt wordt.

Onderzoeker en universitair docent Edwin Dertien is initiator van het Robot Teater Lab. Dit is een platform voor experimenten en uitwisseling van kennis over technologie, met als doel meer robotica in te zetten in het theater. In samenwerking met Universiteit Twente bouwde hij voor Theater Sonnevanck en Silbersee een expressieve robot. Dankzij de verscheidenheid aan functionaliteiten, veelal gericht op de inzet van stem en geluid, is Ravi een volwaardig castlid.

 

Ravi de Robot gaat op 8 oktober feestelijk in première en is daarna nog tot en met 27 november 2022 te zien in kleine en middelgrote theaters in heel Nederland. De volledige agenda vindt u op de site van Theater Sonnevanck.

Foto: Theater Sonnevanck