Robots krijgen vaker de schuld van doden

Thu May 02 2024

05 02

Robots krijgen vaker de schuld van doden

15/03/2024

Door Ad Spijkers

Uit nieuw onderzoek blijkt dat geavanceerde killer-robots vaker dan militaire machines de schuld krijgen van burgerdoden.


     

Uit een onderzoek van de University of Essex blijkt dat bij identieke incidenten hightech robots vaker verantwoordelijk zullen worden gehouden voor dodelijke slachtoffers. Psychologen benadrukken de impact van autonomie en keuzevrijheid. De studie liet zien dat mensen robots als schuldiger beschouwen als ze op een meer geavanceerde manier worden beschreven. De onderzoekers hopen dat de studie wetgevers zal helpen beïnvloeden naarmate de technologie vordert.

Onderzoek

Naarmate robots steeds geavanceerder worden, voeren ze een breder scala aan taken uit met minder menselijke tussenkomst. Sommige taken, zoals autonoom rijden of militair gebruik van robots, vormen een risico voor de veiligheid van mensen. Dat roept vragen op over hoe en waar de verantwoordelijkheid zal worden toegewezen wanneer mensen schade ondervinden van autonome robots. Dit is een belangrijk opkomend probleem waar wet- en beleidsmakers mee moeten worstelen, bijvoorbeeld rond het gebruik van autonome wapens en mensenrechten.

Het onderzoek in Essex draagt bij aan deze debatten door te onderzoeken hoe gewone mensen het schadelijke gedrag van robots verklaren. Ze tonen aan dat dezelfde processen die ten grondslag liggen aan de manier waarop mensen de schuld krijgen, er ook toe leiden dat mensen de schuld aan robots geven.

Label beïnvloedt oordeel

Als onderdeel van het onderzoek presenteerden de onderzoekers verschillende scenario's aan meer dan 400 mensen. Ze zagen hoe de proefpersonen beoordeelden of een gewapende mensachtige robot verantwoordelijk was voor de dood van een tienermeisje. Tijdens een aanval op een terreurcomplex werden de machinegeweren 'afgeschoten' en raakten de burger dodelijk. Bij het beoordelen van het incident gaven de deelnemers meer de schuld aan een robot als deze in meer geavanceerde termen werd beschreven, ondanks dat de uitkomsten hetzelfde waren.

Uit andere onderzoeken is gebleken dat het labelen van verschillende apparaten als 'autonome robots' ertoe leidt dat mensen hen verantwoordelijk stellen, vergeleken met de tijd dat ze als 'machines' werden bestempeld. De bevindingen laten zien dat de manier waarop de autonomie van robots wordt ervaren – en op zijn beurt, hoe laakbaar robots zijn – op een subtiele manier wordt beïnvloed door de manier waarop ze worden beschreven.

De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat het simpelweg labelen van relatief eenvoudige machines, zoals die in fabrieken worden gebruikt, als 'autonome robots' ertoe leidt, dat mensen ze als agent en afkeurenswaardig beschouwen, vergeleken met toen ze als 'machines' werden bestempeld. Een implicatie van de bevindingen is dat, naarmate robots objectief geavanceerder worden, of simpelweg zo worden gemaakt, de kans groter is dat ze de schuld krijgen.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: pexels.com