Mobiele laagheffende robotoplossing

Sat Dec 21 2024

12 21

Mobiele laagheffende robotoplossing

02/05/2023

Door Ad Spijkers

Dankzij het samenspel van AMR, besturingssysteem en toolchain is de oplossing van Jungheinrich eenvoudig te integreren in elk magazijn.


     

Jungheinrich , met Nederlandse vestiging in Alphen a/d Rijn, presenteert met de EAE 212a autonome mobiele robot (AMR) zijn nieuwste generatie, inclusief een nieuw ontwikkeld besturingssysteem en toolchain. De interactie tussen de drie componenten maakt het eenvoudig om de oplossing te integreren in bestaande magazijnomgevingen en garandeert een grote flexibiliteit, vanaf de planningsfase tot de dagelijkse praktijk. Kenmerkend voor de EAE 212a zijn de eenvoudige integratie, maximale flexibiliteit en schaalbaarheid.

Nieuwe generatie AMR

De nieuwe AMR is ontworpen voor de automatisering van laagheffend transport. Dankzij het door Jungheinrich gepatenteerde chassisontwerp is hij met 790 mm smaller dan een europallet. Dit maakt hem bijzonder wendbaar en transport van floor-to-floor mogelijk bij snelheden tot 6 km/h. Tegelijkertijd kan de truck ladingen tot 1,2 ton vervoeren. De EAE 212a is daarmee geschikt voor de aan- en afvoer van inkomende en uitgaande goederenstromen. Voor de navigatie van de EAE 212a zijn geen kunstmatige oriëntatiepunten nodig. Tijdrovende voorbereidende maatregelen in het magazijn behoren daarmee tot het verleden.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe mobiele robotoplossing legde Jungheinrich bijzondere nadruk op het ideale samenspel van hard- en software en de koppeling en integratie ervan in het totale systeem. Om een allesomvattende oplossing te creëren, heeft het bedrijf zijn kennis van industriële trucks en zijn expertise in software en logistieke processen gebruikt.

Het bedrijf richtte zich op een end-to-end toolchain met de speciaal ontwikkelde Jungheinrich Mobile Robot Control (MRC). Dit omvat centraal orderbeheer, truckbediening, een modelleringstool en real-time visualisatie. Dankzij de nieuwe modelleringstool is projectplanning voor de mobiele robotoplossing op basis van de EAE 212a binnen enkele uren mogelijk; voor eenvoudige projecten zelfs binnen dertig minuten.

Schaalbaarheid

De nieuwe toolchain maakt het mogelijk om snel en eenvoudig verkeers- en verplaatsingsgebieden aan te passen wanneer de behoeften en vereisten in een magazijn veranderen. Op deze manier kunnen eenvoudig extra AMR's aan een magazijn worden toegevoegd en kunnen projecten op korte termijn worden uitgebreid.

De EAE 212a kan als autonome oplossing worden gebruikt of worden aangesloten op het bestaande hostsysteem in het magazijn. Dankzij de compatibiliteit van het besturingssysteem op basis van VDA 5050 en een toekomstbestendig softwareplatform, is de mobiele robotoplossing afgestemd op alle toekomstige uitdagingen in het magazijn.

Dankzij zijn autonomie vindt de nieuwe robot zijn eigen oplossingen. Hij kan flexibel obstakels vermijden en zijn werk voortzetten zonder menselijke tussenkomst. Door zijn doelherkenning kan de robot ook pallets detecteren die zich niet precies in de gewenste positie bevinden. Zo is integratie in manuele processen mogelijk, zelfs in een onoverzichtelijk magazijn.

Mens-machine interactie

Bij de ontwikkeling van de EAE 212a heeft Jungheinrich zich ook gericht op eenvoudige en intuïtieve communicatie tussen mens en machine. Met directe en eenduidige informatie op het bedieningsstation, LED-strips voor duidelijk zicht op afstand of het display van dichtbij, hebben de menselijke collega's van de robot alle belangrijke informatie in beeld wanneer dat nodig is.

Foto: Jungheinrich