OptiFact ontsluit potentieel van data

Mon Apr 29 2024

04 29

OptiFact ontsluit potentieel van data

25/09/2023

Door Ad Spijkers

Een nieuw softwareplatform stroomlijnt het verzamelen, visualiseren en analyseren van data in geautomatiseerde productiefaciliteiten.


     

Met het modulaire OptiFact platform van ABB Robotics kunnen gebruikers data van honderden fabrieksapparaten, waaronder ABB-robots, verzamelen, beheren en analyseren. Ze kunnen hiermee belangrijke prestatie-indicatoren bepalen, waaronder cyclustijd en algehele apparatuurefficiëntie (OEE). Door de diagnostiek en besluitvorming te versnellen, verhoogt OptiFact de beschikbaarheid van de productielijn met minder technische inspanningen. Hierdoor kan de productie gelijke tred houden met de vraag van de klant.

Vraag naar tools

Digitalisering, de versnelling van duurzame productie en de pandemie hebben allemaal bijgedragen aan de toegenomen vraag naar automatiseringsoplossingen. De toenemende automatisering heeft geresulteerd in steeds complexere productieomgevingen. Hierdoor is er een toenemende vraag naar tools waarmee fabrieksmanagers data kunnen verzamelen en benutten die zijn verzameld als 'bijproduct' van automatisering.

OptiFact is een aanvulling op ABB's uitgebreide suite van digitale oplossingen die bedrijven van elke omvang helpen nieuwe digitaal ondersteunde processen in te voeren. Ook helpen deze tools deze processen op de fabrieksvloer te realiseren. Ook kunnen ze de activiteiten naar een hoger niveau tillen door de productie te vereenvoudigen om de productiviteit en flexibiliteit te verhogen.

Met OptiFact kunnen fabrieksoperators de hoofdoorzaak van productiefouten bepalen. Ze kunnen ABB’s RobotStudio Cloud gebruiken om aanpassingen aan het programma aan te brengen en een verbeterde robotoplossing te ontwikkelen. De desktop-, cloud- en AR-vieweroplossingen van RobotStudio helpen gebruikers eenvoudig nieuwe implementaties van industriële robots van ABB te plannen en voor te stellen, of bestaande aan te passen aan nieuwe productietaken.

Geavanceerde functies

Dankzij functies zoals automatische padplanning kunnen robots de meest efficiënte paden bepalen en botsingen met obstakels vermijden. RobotStudio biedt een 'wat je ziet is wat je krijgt' gebruikerservaring met een nauwkeurigheid van 99% tussen de digitale tweeling van de robot en de implementatie in de echte wereld. Dit versnelt de ontwerp- en inbedrijfstellingstijd met maximaal 50%.

Applicatie-specifieke, door AI aangestuurde softwaretechnologie zoals ABB’s Item Picker vergemakkelijken de realisatie van robotica-implementaties met verbeterde prestaties, veiligheid en kwaliteit. Motion control verlaagt de stroombehoefte bij pick-and-place taken met 17%, waardoor taken met 13% worden versneld. VSLAM-technologie (visuele simultaneous localization and mapping) maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor nauwkeurige navigatie binnenshuis in dynamische binnenomgevingen.

Meerdere productieomgevingen

OptiFact is al in gebruik op verschillende productielocaties, waaronder een sterk geautomatiseerde autoproductieomgeving. De tool verzamelt en analyseert de cyclustijden van het productieproces en andere belangrijke prestatie-indicatoren, waardoor inzicht in de fabrieksactiviteiten wordt geboden en tot 25% van de tijd van experts wordt bespaard.

Het platform heeft ook waarde voor kleine en middelgrote ondernemingen. Een extra pilot demonstreerde het vermogen van het platform om productieknelpunten te identificeren in productielijnen met maximaal twintig robots. Het digitale team van de klant integreerde OptiFact in zijn productieomgeving in slechts twee maanden, vanaf het eerste contact tot de uiteindelijke levering.

Eenmaal geïmplementeerd, vereenvoudigde OptiFact het verzamelen van data en de visualisatie van belangrijke prestatie-indicatoren zoals cyclustijd en PLC-alarmen. Door de operationele inefficiënties aan te pakken die met behulp van OptiFact werden ontdekt, verhoogde het bedrijf de productietijd met 20%.

Foto: ABB Robotics