Smart low-cost cobot van Igus

Thu Apr 25 2024

04 25

Smart low-cost cobot van Igus

16/03/2022

Door Ad Spijkers

Met 's werelds eerste kunststof tandwielkast voor cobots, een eigen encoder en een digitaal ecosysteem versnelt Igus low-cost automatisering.


     

Igus levert de eind vorig jaar geïntroduceerde ReBeL servicerobot nu ook in een slimme uitvoering. Met een prijs van nog geen € 5000 voor de plug-and-play variant en een massa van slechts 8 kg krijgen klanten een van de lichtste cobots op de markt. Met digitale diensten zoals RBTXpert en online-aanbiedingen kunnen klanten binnen enkele dagen en voor weinig geld complete automatiseringsoplossingen realiseren.

Techniek

Met de ReBeL vertrouwt Igus volledig op zijn expertise in motion plastics. Alle mechanische componenten waaruit de robot is opgebouwd, zijn door Igus zelf ontwikkeld, getest en vervaardigd. Het laadvermogen bedraagt 2 kg, het bereik 664 mm. De herhaalnauwkeurigheid is +/- 1 mm bij zeven picks per minuut. Het hart ervan is 's werelds eerste industriële kunststof tandwielkast voor cobots.

Een bijzondere uitdaging was de warmteontwikkeling in de geïntegreerde asreductoren. Om de warmteontwikkeling aanzienlijk te verminderen heeft het bedrijf zich bij de ontwikkeling extra geconcentreerd op grotere motoren en een betere efficiëntie. Hierdoor konden de ontwikkelaars continu verbeteringen realiseren en het aantal cycli vervijfvoudigen tot twee miljoen. Dat komt overeen met een gebruikelijke levensduur van twee jaar.

Igus heeft zijn kennis van kunststoffen ook toegepast op vermogenselektronica: het bedrijf heeft nu een encoder ontwikkeld met geleidende kunststofbanen. Hierdoor kunnen het aantal omwentelingen en cyclussen, temperatuur en stroom nauwkeurig worden gemeten. Dankzij een cloud-verbinding met webcam geeft een dashboard alle gegenereerde gegevens duidelijk live weer. De klant krijgt hiermee transparantie over onder meer slijtage, cyclustijd en hoeveelheden.

Twee varianten

De slimme ReBeL is verkrijgbaar in twee varianten Er is een open source versie zonder robotbesturing, voedingseenheid en software en een plug-and-play variant met robotbesturing en voedingseenheid. Kklanten kunnen behalve voor het complete systeem ook kiezen voor individuele asreductoren, in diameters van 80 mm en 105 mm.

De robot is verkrijgbaar op de online marktplaats RBTX. Hier kunnen gebruikers individuele componenten, integratie-ondersteuning en hardware en software vinden van meer dan veertig partners. Het aanbod omvat een grote verscheidenheid aan robotkinematica, camera's, software, grijpers, vermogenselektronica, motoren, sensoren en controllers. Igus wil automatisering nog toegankelijker maken, reden om het aantal online consultants uit te breiden. De dienst is al beschikbaar in zeven landen, met nog eens veertien in de pijplijn.

Universum

Uiteindelijk draait alles om de individuele toepassing bij de klant. Het doel is de integratie met nieuwe aanbiedingen en bedrijfsmodellen verder te vereenvoudigen. Igus zal zorgen voor een app store waar aanbieders van goedkope automatisering en softwareontwikkelaars hun ideeën kunnen inbrengen. Door gebruik te maken van bestaande software kunnen gebruikers hun automatisering nog sneller realiseren. Dit maakt het mogelijk om de robots te verbinden met digitale diensten zoals IFTTT of assistenten zoals Alexa of Siri.

Foto: Igus