Paardenfluisteraar kan robotici helpen

Sat Dec 21 2024

12 21

Paardenfluisteraar kan robotici helpen

26/04/2023

Door Ad Spijkers

Kan de interactie tussen mensen en paarden ons iets leren over het bouwen van robots die ontworpen zijn om ons leven te vergemakkelijken?


     

Mensen en paarden hebben al bijna 10.000 jaar een sterke werkrelatie. Dit veranderde de manier waarop voedsel werd geproduceerd, mensen werden vervoerd en oorlogen werden uitgevochten. Tegenwoordig kijken we vooral naar paarden voor gezelschap, recreatie en als teamgenoten in competitieve activiteiten zoals racen, dressuur en showen.

Kunnen deze eeuwenoude interacties tussen mensen en hun paarden ons iets leren over het bouwen van robots die ontworpen zijn om ons leven te verbeteren? Onderzoekers van de University of Florida in Gainesville zeggen van wel.

Paarden

"Er zijn geen fundamentele richtlijnen voor het opbouwen van een effectieve werkrelatie tussen robots en mensen", aldus universitair hoofddocent Eakta Jain. "Terwijl we werken aan het verbeteren van de manier waarop mensen omgaan met autonome voertuigen en andere vormen van AI, kwam het bij me op dat we dit eerder met paarden hebben gedaan. Deze relatie bestaat al millennia, maar is nooit gebruikt om inzichten te verschaffen voor interactie tussen mens en robot."

Ze voerde een jaar veldwerk uit waarbij ze de speciale interacties tussen paarden en mensen observeerde. Net als paarden duizenden jaren geleden komen robots ons leven en onze werkplekken binnen als metgezellen en teamgenoten. Ze stofzuigen vloeren en helpen kinderen te onderwijzen en te vermaken. Sociale robots kunnen effectieve therapietools zijn om de mentale en fysieke gezondheid te helpen verbeteren. Er we zien steeds meer cobots in fabrieken en magazijnen die samenwerken met menselijke arbeiders.

Interactie

(Vracht)auto's en vrachtwagens kunnen voertuigen in de buurt observeren en op gepaste afstand houden. Ook controleren ze bestuurders op tekenen van vermoeidheid en onoplettendheid. Het paard heeft deze capaciteiten echter al heel lang. Dus waarom zouden we niet leren van onze samenwerking met paarden om het probleem van de natuurlijke interactie tussen mensen en autonome voertuigen op te lossen.

Naar onze geschiedenis met dieren kijken om onze toekomst met robots vorm te geven, is geen nieuw concept. Wek zijn de meeste onderzoeken geïnspireerd door de relatie die mensen hebben met honden. De onderzoekers in Florida zijn de eersten die technische en robotica-onderzoekers samenbrengen met paardenexperts en trainers om veldstudies met de dieren op de grond uit te voeren.

Beide groepen hadden niet nagedacht over een mogelijke connectie tussen paarden en robots. Een thematische analyse van de aantekeningen van de onderzoekers resulteerde in bevindingen en ontwerprichtlijnen die kunnen worden toegepast door onderzoekers en ontwerpers van interactie tussen mens en robot. Sommige bevindingen zijn concreet en gemakkelijk te visualiseren, terwijl andere meer abstract zijn.

Bevindingen

De onderzoekers leerden bijvoorbeeld dat een paard met zijn lichaam spreekt. Ontwikkelaars zouden non-verbale uitdrukkingen in hun robots kunnen inbouwen, zoals oren die wijzen wanneer er op de deur wordt geklopt of iets visueels in de auto wanneer er een voetganger aan die kant van de straat is.

Een meer abstracte en baanbrekende bevinding is het begrip respect. Wanneer een trainer voor het eerst met een paard werkt, zoekt hij naar tekenen van respect van het paard voor zijn menselijke partner. Mensen denken meestal niet aan respect in de context van interacties tussen mens en robot. Op welke manieren kan een robot je laten zien dat hij je respecteert? Kunnen we gedrag ontwerpen dat vergelijkbaar is met wat het paard gebruikt? Zal dat de mens meer bereid maken om met de robot te werken?

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: University of Florida