Off-line programmeren helpt beginners

Mon Sep 16 2024

09 16

Off-line programmeren helpt beginners

02/09/2024

Door Ad Spijkers

Nieuwe gebruikers van robotica kunnen met offline programmeersoftware hun uitdagingen overwinnen.


     

Het gebruik van robots blijft groeien en evolueren. Maar nieuwe gebruikers worden geconfronteerd met een reeks uitdagingen bij het integreren van robotica in hun activiteiten. Deze uitdagingen variëren van een gebrek aan bekendheid met robotsystemen tot de behoefte aan nauwkeurige en herhaalbare processen. Hulpmiddelen zoals de offline programmeersoftware van RoboDK uit Montreal kunnen helpen deze problemen aan te pakken, waardoor robotica voor iedereen toegankelijk en beheersbaar wordt.

Er zijn steeds meer op applicaties toegespitste producten die gericht zijn op mensen die nieuw zijn in robotica. Er zijn veel nieuwe hulpmiddelen die zijn ontworpen om de adoptie van robotica te vergemakkelijken. Vaak zijn deze gebruikers machinebouwers met diepgaande proceskennis maar beperkte robotica-ervaring. Deze hulpmiddelen openen de deur voor meer industrieën om robotica-oplossingen te integreren, arbeidsbeperkingen aan te pakken en de productiviteit te verbeteren.

AI en robotica

Kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor een geleidelijke revolutie in de robotica-industrie. Hoewel AI in consumentenproducten alomtegenwoordig is geworden, staat de toepassing ervan in industriële robotica nog in de kinderschoenen. Grote merken beginnen echter geavanceerde AI-tools te integreren in hun robotcontrollers. RoboDK heeft een ingebouwd ontwerp dat al vanaf het begin 'AI-ready' is.

Dankzij de API van het softwarehuis kunnen gebruikers eenvoudig AI-algoritmen integreren, bijvoorbeeld in computer vision of bewegingsplanning met robotprogrammering en –besturing. Dat lukt ze sneller dan dat ze verschillende tools en interfaces vanaf nul moeten overbruggen. RoboDK kan ook werken als een toegevoegd of uitgebreid brein voor robotcontrollers, waardoor hun capaciteit en flexibiliteit voor het toepassen van AI in industriële processen wordt vergroot.

Vooralsnog is AI in robotica echter nog een domein dat gespecialiseerde integratie vereist om veiligheid en functionaliteit te garanderen. Door te streven naar het continu toevoegen van waardevolle tools zoals robotdrivers, TwinBox, OPC-UA-connectiviteit en nog veel meer, biedt RoboDK tools om de voordelen van AI voor de industrie te omarmen.

Uitdagingen

Nieuwkomers in de robotica brengen vaak uitgebreide proceskennis mee, maar missen de specifieke vaardigheden om deze processen te automatiseren. Hun belangrijkste uitdagingen zijn:

  • 1. Processen automatiseren. Door tekort aan personeel of de noodzaak om de cyclustijd en output te verhogen, proberen nieuwkomers hun processen te automatiseren.
  • 2. Repetitieve taken verminderen. Bedrijven ze willen hun huidige processen aanvullen door repetitieve taken te verminderen, zodat personeel zich kan concentreren op kritischer werk.
  • 3. Precisie en nauwkeurigheid. Hoewel robots een hoge herhaalnauwkeurigheid behalen, ontdekken nieuwe gebruikers dat het bereiken van nauwkeurigheid complex en frustrerend kan zijn.

De RoboDK software biedt verschillende toegangspunten voor gebruikers en integreert naadloos met bekende CAD/CAM-software zoals Fusion 360, SolidWorks, Mastercam, BobCAD-CAM en FeatureCAM. Deze integratie stelt machinisten en CNC-experts in staat om robotica eenvoudig in hun workflows op te nemen. Het platform richt zich op het leveren van tools waarmee experts hun processen kunnen bouwen in plaats van zichzelf te positioneren als expert. Deze aanpak is vooral gunstig voor nieuwkomers die hun bestaande kennis en vaardigheden kunnen benutten en tegelijkertijd bekwaam kunnen worden in robotica. Partners in Nederland zijn Olmia Robotics in Tiel en WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: RoboDK