ABB breidt portfolio lassystemen uit

Fri Apr 26 2024

04 26

ABB breidt portfolio lassystemen uit

10/10/2022

Door Ad Spijkers

ABB gaat een strategisch partnerschap aan met startup Scalable Robotics om zijn portfolio van gebruiksvriendelijke robotlassystemen te verbeteren.


     

Met de technologie van Scalable Robotics (gevestigd in Ellingsworth, Connecticut) kunnen klanten met behulp van 3D-visio en ingebouwde proceskennis eenvoudig programmeren zonder dat ze hoeven te coderen. ABB Technology Ventures (ATV), de durfkapitaaleenheid van ABB, zal de hoofdinvesteerder zijn in de investeringsronde voor startkapitaal van Scalable. De investering is een nieuwe stap in de ecosysteemstrategie van het concern met partners die gebruiksvriendelijke oplossingen bieden voor een verscheidenheid aan toepassingen en industrieën.

No-code programmeren

De technologie van Scalable verbetert ABB's bestaande portfolio van no-code programmeertoepassingen die helpen om de behoefte aan gespecialiseerde programmeerkennis weg te nemen. Met het schaalbare platform kan een lasser de robot een taak aanleren door te wijzen waar de las moet worden aangebracht, waarbij de robot zelf het pad leert.

Het platform is voorzien van een 3D-camera in een beschermende doos die is bevestigd aan de end-of-arm tooling van de robot. Het systeem maakt gebruik van een interface met aanraakscherm om de lasser door de scan-, leer-, validatie- en afstemmingsstappen te leiden.

De lasser leert de robot de posities van de lassen door met een handpen te klikken om de gewenste naderings-, pad- en vertrekpunten van de las aan te geven. Het platform genereert automatisch een laspad dat wordt gevalideerd binnen RobotStudio, ABB's simulatie- en programmeersoftware. De operator brengt eventuele laatste wijzigingen aan voordat de robot het programma automatisch afstemt en naar de robotcontroller stuurt zodat de las kan worden uitgevoerd.

Samenwerking

Zoals in persberichten van samenwerkingen en overnames gebruikelijk is, zijn beide partijen 'excited' over de mogelijkheden van de nieuwe overeenkomst. "Bedrijven zijn op zoek naar robotica om veerkracht, flexibiliteit en efficiëntie op te bouwen in het licht van wereldwijde uitdagingen, waaronder arbeidstekorten, verstoorde toeleveringsketens en onzekerheid", aldus Marc Segura, president van de Robotics Division bij ABB.

"Alleen al in de VS zal er tegen 2024 naar schatting een tekort zijn van 400.000 lassers. Om dit aan te pakken, moeten we de adoptie van robots helpen door technologie te bieden. Deze moet gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te programmeren zijn. Fabrikanten krijgen dan de beschikking over gemakkelijk geautomatiseerde oplossingen die meer onderdelen kunnen lassen in minder tijd, terwijl schroot wordt geminimaliseerd en de kwaliteit wordt gemaximaliseerd."

"Scalable Robotics is opgericht vanuit het uitgangspunt dat industriële robots tools zijn, die beschikbaar zouden moeten zijn voor ondernemingen van elke omvang en van elk niveau van technische verfijning", stelt Tom Fuhlbrigge, oprichter en CEO van Scalable Robotics. "Onze nieuwe interactietechnieken tussen mens en robot stellen mensen die het booglasproces kennen in staat de robot intuïtief te laten zien wat er moet gebeuren zonder dat er robotervaring vereist is. ABB is de ideale partner om dit technologie naar de markt op wereldschaal."

Foto: ABB