Terberg en Fernride in robottrekkers

Sun Mar 03 2024

03 03

Terberg en Fernride in robottrekkers

13/03/2023

Door Ad Spijkers

De bedrijven werken samen om afstandsbesturing en autonoom rijden op containerterminals marktrijp te maken.


     

Fernride in München, specialist in autonoom vrachtvervoer, en Terberg Special Vehicles in Benschop, fabrikant van terminaltrekkers, hebben aangekondigd te gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een automatische terminaltrekker met CE-certificatie voor serieproductie. Deze oplossing kan zowel autonoom als met afstandsbesturing (teleoperation) rijden, voor een soepele en geleidelijke overgang naar geheel autonoom transport, met menselijke betrokkenheid.

Het partnership begon in 2021 en de serieproductie van deze voertuigen begint in 2024, met de geleidelijke introductie van autonomie. De eerste 100 voertuigen gaan naar klanten van Fernride en Terberg in containerterminals, productiebedrijven en distributiecentra, Doel aldaar is de kosten van logistiek te verlagen, de efficiëntie te verhogen, en de veiligheid te garanderen.

Fernride levert een complete set management software aan haar klanten, om de automatische terminaltrekkers naadloos te integreren met bestaande terrein en terminal operating systems in praktijktoepassingen. Dit partnership bouwt tevens op het wereldwijde onderhouds en service netwerk van Terberg om klanten de hoogste beschikbaarheid voor hun bedrijfsvoering te verzekeren.

Autonoom over terminal

Terberg produceert geheel elektrische en diesel terminaltrekkers met een drive-by-wire interface. Het bedrijf zal de Fernride hardware (computer, connectiviteit en sensors) integreren op de productielijn. Met de Fernride software voor autonoom en teleoperated rijden staan deze automatische terminaltrekkers klaar om zonder chauffeurs te worden ingezet op klantlocaties.

Door deze samenwerking kunnen de bedrijven een industriële oplossing leveren om de productiviteit, efficiëntie en veiligheid op de bedrijfsterreinen van klanten te maximaliseren. Door de samenwerking met Fernride kan Terberg hun state-of-the-art software en hardware integreren met de geavanceerde Terberg Drive-By-Wire trekker. De bedrijven gaan de gecombineerde oplossing implementeren bij hun klanten.

Als marktleiders in de ontwikkeling van autonoom terreintransport en terminaltrekkers kunnen de twee bedrijven de vereiste techniek en diensten leveren aan klanten met containerterminals, productiebedrijven en in de distributie, om bij te dragen aan de overgang naar autonomie.

Foto: Terberg Group