Robotpalletiseren met magneet

Fri Jul 01 2022

07 01

Robotpalletiseren met magneet

21/06/2022

Door Ad Spijkers

De onderhoudsvriendelijke magneet van Goudsmit Magnetics is geschikt voor het palletiseren en depalletiseren van blikken, aerosols, bussen en glazen potten met stalen deksel.


     

Het door Goudsmit Magnetics uit Waalre aangepaste ontwerp van de palletiseermagneet is opgebouwd uit modules die in meerdere uitvoeringen variëren. De magneet wordt onder meer toegepast bij integrators, verpakkingsbedrijven, producenten van voedingsmiddelen en farmaceutische bedrijven.

De modulaire opbouw biedt gebruikers een aantal keuzes die zorgen voor een besparing van een extra robot en mankracht. Er is bijvoorbeeld een lichtgewicht uitvoering of een 'spring suspension unit'. Dit is een verende ophanging voor een flexibele veerweg die productbeschadigingen voorkomt en correct positioneren mogelijk maakt. De opties vacuümsysteem en/of palletgrijper zorgen ervoor dat handelingen als het wegnemen van een pallet, neerleggen of wegnemen van een tussenlegvel tussen een laag blikken door één robot kunnen worden uitgevoerd. De kosten die de gebruiker hiermee bespaart, zorgen voor een snelle terugverdientijd van dit nieuwe systeem.

Uitvoering

Het centrale schaarmechanisme bestaat uit twee cilinders die een gelijkmatige in- en uitschakeling van de palletiseermagneet waarborgen en de plaat in één keer aansturen. Dit zorgt voor een evenwijdige krachtverdeling, wat bij aansturing met vier cilinders niet altijd gelijk loopt. Het geïntegreerde vacuümsysteem is bestemd voor het oppakken en verwerken van ieder formaat en type tussenlegvel.

Het parallelle schakelmechanisme garandeert een onderhoudsarm en storingsvrij productieproces; ook bij ongelijkmatige belading, bijvoorbeeld bij het oppakken van een ongelijkmatige laag. De magneet is te voorzien van meerdere poolsystemen. Dit maakt dat het veld bij lichte blikken of aerosols sterker is aan de oppervlakte en bij zwaardere lasten, zoals gevulde (conserven)blikken, qua magneetkracht dieper gaat.

Veiligheid en duurzaamheid

De palletiseermagneet is eenvoudig aan te sturen met pneumatiek en voorzien van sensoren voor de aan/uit detectie. De spring suspension unit maakt positioneren gemakkelijk en voorkomt productbeschadigingen. Bovendien is deze uitgerust met sensoren die scheefstand (schranken) en vastlopen voorkomen, evenals het crashen van de robot bij onregelmatigheden.

In een geautomatiseerde omgeving is veiligheid een belangrijk aspect. Doordat er wordt gewerkt met permanent magneet blijft de last ook bij verlies van energie aan de magneet. Dit verkleint de kans op onveilige situaties, hetzelfde geldt voor de kans op beschadigingen. Het schakelen met enkel een luchtdrukpuls maakt bovendien dat het een duurzame en energetisch zuinige oplossing is.

De palletiseermagneet heeft een lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en verbruikt weinig lucht. Eventuele slijtdelen zijn makkelijk te vervangen. Het bedrijf levert de lichtgewicht palletiseer-magneet aan diverse afnemers, wereldwijd. Ook als het systeem 24 uur per dag continu draait, is het onderhoud minimaal.

Foto: Goudsmit Magnetics