Van vijf jaar SMITZH en fieldlabs naar EDIH

Fri Apr 19 2024

04 19

Van vijf jaar SMITZH en fieldlabs naar EDIH

23/12/2022

Door Ad Spijkers

Eén centraal loket, een zestal fieldlabs als testfaciliteit in de regio en een grote groep aan ondernemers op zoek naar oplossingen.


     

Begin december werd bij Festo in Delft het slotevent van SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing in Zuid-Holland) gehouden. De conclusie na vijf jaar is dat het een succesvol programma is geweest. Het innovatieprogramma heeft meer dan 2350 bedrijven bereikt, 400 daarvan zetten een stap in digitalisering. Veel meer werknemers dan gehoopt hebben een opleiding in digitalisering gevolgd en zeven nieuwe opleidingen markeren Leven Lang Ontwikkelen.

Ook is de regionale infrastructuur voor innovatie versterkt met een loket voor digitalisering en een achttal stabiele en veelgebruikte fieldlabs en skillslabs. Het door InnovationQuarter en TNO geleide SMITZH stopt, maar krijgt wel een direct vervolg in EDIH. Hierin wordt de succesvolle aanpak verbreed van de maakindustrie naar alle industriële bedrijven in Zuid-Holland.

Ontwikkelen, testen, implementeren

In vijf jaar maakte SMITZH een ontwikkeling door. Het kernteam fieldlabinfrastructuur startte in 2017 een onderzoek of er behoefte was aan een programma dat digitalisering in de maakindustrie centraal stelt. Het doel was digitalisering echt op de kaart zetten – samen met fieldlabs, bedrijven en kennisinstellingen – om doelgericht oplossingen te ontwikkelen, te testen en te implementeren. De bestaande fieldlabs en skillslabs vormen een goede basis voor een innovatieprogramma op digitalisering. De zes fieldlabs (onder andere RoboHouse) vormen de spil in het netwerk van SMITZH.

Doel van SMITZH is het bij elkaar brengen van bedrijven. Enerzijds bedrijven die een stap willen maken in digitalisering of die al een technologie in huis hebben, maar niet zo goed weten hoe verder. Anderzijds bedrijven die experts in huis hebben om die vragen op te lossen, maar nog niet per se de geschikte klanten kunnen vinden. Dit deed SMITZH met de fieldlabs en skillslabs, TNO, het HBO, brancheverenigingen en TU Delft.

De samenwerkende partijen hebben in een flexibel en klantgericht programma diverse manieren uitgeprobeerd om de bedrijven te ondersteunen en telkens geleerd van de ervaringen.

EDIH

SMITZH heeft er aan bijgedragen dat alle relevante partijen in Zuid-Holland gezamenlijk de maakindustrie helpen digitaliseren. Begin 2023 zal SMITZH een vervolg krijgen in de vorm van een EDIH: European Digital Innovation Hub (video). Die richt zich niet alleen op de maakindustrie, maar ook op de haven en maritieme industrie en de tuinbouw, met nóg meer partners uit die sectoren. De activiteiten (informeren, op weg helpen, steun bij testen en opleiden) worden uitgebreid met ondersteuning bij financieringsprogramma’s. De in SMITZH geleerde lessen zullen volop worden toegepast, vooral voor bedrijven met meer uitdagende vragen.

Foto: PxHere