Cobots voor retail-automatisering

Sun Mar 03 2024

03 03

Cobots voor retail-automatisering

24/11/2022

Door Ad Spijkers

Dobot heeft speciaal voor retailklanten een nieuwe serie collaboratieve robots ontwikkeld.


     

Een tekort aan arbeidskrachten en stijgende kosten zijn op de hele wereld twee grote hoofdpijndossiers voor de detailhandel en de dienstensector. Dit opent nieuwe kansen voor aanbieders van automatiseringsolossingen. Om aan deze vraag te voldoen, heeft de Chinese robotfabrikant Dobot een serie cobots ontwikkeld, speciaal voor retailklanten. Ze kunnen taken uitvoeren zoals het maken van koffie, cocktails, ijs, noedels, gebakken kip en zelfs fysiotherapie.

Gebruiksgemak

De Nova 2 en de Nova 5 zijn de eerste twee modellen in de Nova-serie met een laadvermogen van respectievelijk 2 kg en 5 kg. Om te voldoen aan de behoeften van retailbranding wijkt de Nova-serie af van de rigide ontwerpfilosofie van industriële robots. Zo biedt de fabrikant aanpassing van de kleurstelling aan zodat de cobots beter in winkels te passen voor betere klantervaringen. De Nova Serie is volgens de fabrikant compacter dan vergelijkbare industriële cobots en past in een vierkante meter ruimte.

De Nova-serie is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. De fabrikant heeft er rekening mee gehouden dat de meeste winkels geen technici in dienst hebben. Met drag-to-teaching en grafische gebruikersinterface kan iedereen eenvoudig een Nova programmeren zonder te geschikken over codeerkennis. Het opzetten van een Nova duurt slechts 10 minuten.

Veiligheid

Robots in de detailhandel kunnen regelmatig interactie hebben met mensen, waardoor veiligheid topprioriteit is. De Nova-serie heeft meerdere veiligheidsfuncties om op intelligente wijze menselijke bewegingen te detecteren en stopt de werking in 0,01 s na botsingsdetectie. In geval van stroomuitval bevriest Nova automatisch in positie om de veiligheid van anderen te waarborgen.

Dobot's Nova opent de deur naar automatisering voor de detailhandel en de dienstensector. De acceptatie van robots zal zich uitbreiden buiten de productievloeren van fabrieken en in ons dagelijks leven. Samenwerkingen en interacties tussen mens en machine zullen alleen maar toenemen. Het bedrijf heeft een Benelux-vestiging in Tilburg

Foto: Dobot