Robots ondersteunen China's groeistrategie

Tue Oct 22 2024

10 22

Robots ondersteunen China's groeistrategie

29/08/2024

Door Ad Spijkers

De Derde Plenaire Vergadering in Beijing kondigde een op technologie gerichte aanpak aan.


     

Tijdens de Derde Plenaire Vergadering tijdens het 20e Nationale Congres van de Communistische Partij medio juli heeft China de richting van het economische beleid van het land uitgestippeld. 'Beijing' wil zich aanpassen aan de nieuwe ronde van industriële transformatie door robots te gebruiken als motor voor groei. China is veruit de grootste robotmarkt ter wereld.

Snelle groei

"China's snelle ontwikkeling in industriële robotautomatisering is buitengewoon", aldus Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics (FR). De operationele voorraad overschreed twee jaar geleden de grens van 1,5 miljoen eenheden, waardoor China het eerste en enige land is met zo'n grote industriële robotvoorraad. De installatie van 290.258 eenheden in 2022 alleen al vertegenwoordigt 52% van de wereldwijde markt.

Om aan deze vraag te voldoen, hebben binnenlandse en internationale robotleveranciers productiefaciliteiten in China opgezet en de capaciteit voortdurend verhoogd. Massale investeringen in de auto-industrie hebben de vraag sinds 2010 aangewakkerd. China is zowel 's werelds grootste automarkt als 's werelds grootste productiebasis voor auto's geworden - inclusief elektrische auto's - met een sterk groeipotentieel.

China is ook een belangrijke producent van elektronische apparaten, batterijen, halfgeleiders en microchips. Sinds 2016 heeft de elektrische en elektronische industrie de auto-industrie vervangen als belangrijkste klant en groeimotor van industriële robots in China. Verschillende andere industrieën zijn ook begonnen hun capaciteit uit te breiden met behulp van geavanceerde automatiseringstechnologie.

Nieuwe groeimotor

De thuismarkt is nog steeds de grootste afzonderlijke markt voor Chinese robotfabrikanten. Volgens de China Robot Industry Alliance (CRIA) is het aantal geëxporteerde robots uit China tot nu toe beperkt. De export van Chinese robots is pas een paar jaar geleden begonnen. Volgens de statistieken van CRIA is het totale aantal geëxporteerde robots minder dan 5%"

Zoals elk bedrijf dat op zoek is naar een nieuwe markt, gaan Chinese robotbedrijven daarheen waar vraag is naar hun producten. Meestal richten ze hun vestigingen op door samen te werken met lokale partners en lokaal personeel in te huren. Het zal tijd kosten om de geloofwaardigheid van Chinese merken op te bouwen door het technologieniveau te verhogen en betere diensten te leveren om te voldoen aan de behoeften van buitenlandse markten.

Op sommige gebieden, zoals vision-systemen of AI-toepassingen, hebben Chinese bedrijven voordelen op basis van het voldoen aan de behoeften van versnelde automatisering in de Chinese productiesectoren. Lagere productiekosten of lage kosten zijn ook belangrijke voordelen van Chinese robots.

Bron: IFR. Foto: Ad Spijkers