Nieuw medium voor artistieke expressie

Fri Jul 05 2024

07 05

Nieuw medium voor artistieke expressie

01/07/2024

Door Ad Spijkers

Acrylic Robotics in Montreal combineert robotica met artistieke creativiteit.


     

Het bedrijf gebruikt de simulatie- en programmeertools van RoboDK gebruikt om traditionele kunsttechnieken te transformeren. Daarmee produceert het stukken die de essentie van de aanraking van de kunstenaar vastleggen.

Exclusief

Waarschijnlijk hebt u nog nooit één kunstwerk gekocht. De kunstwereld is gesloten, exclusief en staat ver buiten de prijsklasse van de gemiddelde consument. Dat komt niet door een gebrek aan vraag. De samenleving houdt van schilderijen. Mensen hebben een geschiedenis van duizenden jaren die onze toewijding aan artistieke creaties laat zien die uitdagen en inspireren. We trekken met miljoenen naar musea om een glimp op te vangen van de Mona Lisa of een Andy Warhol. Het probleem is dat er geen manier is om deze stukken te schalen, zodat iedereen ze mee naar huis kan nemen.

De verouderde dynamiek heeft niet alleen gevolgen voor consumenten, maar is ook slecht voor kunstenaars. Artiesten zijn gefrustreerd door de status quo van schaarste en exclusiviteit in de kunstwereld. Ruim 70% van de fulltimekunstenaars leeft onder de armoedegrens. Er is geen manier voor hen om hun atelier te laten groeien, omdat het zo lang duurt om elk stuk te produceren en zelfs nog langer om te verkopen.

Platte kunstafdrukken zijn prima, maar ze vangen niet de magie van het 'echte werk': rijke pigmenten, lagen, textuur en glans. Acrylic Robotics wil dit veranderen – met behulp van robotica.

Aurograph

De Aurograph vertegenwoordigt een doorbraak in het produceren van gestructureerde, geschilderde kunst op schaal. Deze technologie vangt en repliceert de uitstraling van een kunstwerk en produceert geverfde, gestructureerde, hyperprecieze replica's die de unieke stijl van de kunstenaar behouden, inclusief hun gelaagdheid, kleurmenging en druktoepassingstechnieken.

Elke Aurograph bevat duizenden penseelstreken, die bijdragen aan de diepte en dimensionaliteit van het eindresultaat. Het kijken naar geschilderde kunst activeert motorneuronen in de hersenen, waardoor de bewegingen van de kunstenaar worden voorgesteld. De Aurograph zorgt ervoor dat deze zintuiglijke betrokkenheid behouden blijft, in tegenstelling tot traditionele prints die textuur, pigment, druk en glans verliezen.

Voor het maken van Aurographs moeten robots met hoge precisie en ingewikkelde manoeuvreerbaarheid werken. In tegenstelling tot kunstenaars missen robots instincten en creativiteit, waardoor uitgebreide technische voorbereiding vóór het schilderen noodzakelijk is. Elk schilderij en elke kunststijl vereist dynamiek, waardoor snelle prototyping en iteraties essentieel zijn. Het uitvoeren van alle prototyping en iteraties op fysieke canvassen zou middelen, robotcapaciteit en engineeringtijd verspillen. Daarom is een efficiënte en hoogwaardige output cruciaal voor succes.

Robotsimulatie

RoboDK, eveneens in Montreal, is specialist in robotsimulatie en biedt de tools die nodig zijn om door robots geschilderde kunstwerken te perfectioneren. De simulatiemogelijkheden pakken de pijnpunten in het productieproces aan, waardoor de visualisatie van bewegingen, snelheidsbeoordeling en interferentiedetectie mogelijk wordt, waardoor de productieomgeving wordt geoptimaliseerd.

Het vermogen om de looptijd te meten en de cyclustijden te optimaliseren, maakt het mogelijk om de looptijden per verflaag nauwkeurig af te stemmen voor optimale prestaties. Dit versnelt de ontwikkelingscycli en zorgt ervoor dat robots efficiënt werken, wat resulteert in meer hoogwaardige, verkoopklare schilderijen.

Met een uitgebreide bibliotheek met robotmodellen van verschillende fabrikanten vereenvoudigt RoboDK het testen van compatibiliteit zonder dat fysieke robots nodig zijn. Het helpt bij het detecteren van singulariteiten binnen het operationele volume, wat cruciaal is voor het handhaven van nauwkeurige point-to-point-paden bij schilderen met een robot.

Integratie met CAD

Dankzij de naadloze integratie met CAD-software kan Acrylic Robotics modellen rechtstreeks in de RoboDK-omgeving importeren, waardoor er geen 3D-printbronnen nodig zijn. Dit stroomlijnt de workflow, ondersteunt snelle prototyping en voortdurende verbetering door te experimenteren met ontwerpbestanden in de virtuele wereld. Het simuleren van omgevingsvariabelen zoals de plaatsing van verfpotten, penselen en doeken bepaalt de meest efficiënte productie-opstellingen.

RoboDK verifieert ook volledige assemblages voor verschillende productieconfiguraties en demo's, zodat elk onderdeel correct is gepositioneerd en naadloos samen functioneert, waardoor hoge normen in robotachtige verfprocessen worden gehandhaafd.

Door gebruik te maken van de simulatie- en softwaretools van RoboDK kan Acrylic Robotics zijn workflow stroomlijnen, de kosten verlagen en hoogwaardige, gestructureerde kunstwerken produceren die de essentie van de aanraking van de kunstenaar vastleggen. Deze aanpak opent een nieuw tijdperk van artistieke expressie, waardoor kunstwerken toegankelijk worden voor een breder publiek.

Foto: RoboDK