Propellers en rotors voor luchtmobiliteit

Thu Nov 21 2024

11 21

Propellers en rotors voor luchtmobiliteit

29/08/2024

Door Ad Spijkers

AZL Aachen start een nieuw gezamenlijk partnerproject voor mobiliteit in de lucht en voor kleine en middelgrote windturbines.


     

Als partner van RWTH Aachen is AZL Aachen gespecialiseerd in lichtgewicht constructies. Het bedrijf ondersteunt zijn klanten bij het analyseren, begrijpen en ontwikkelen van producten, processen en markten. De diensten omvatten studies en benchmarks, technologieadvies en ontwikkelingsprojecten.

De onderneming heeft de start van een gezamenlijk partnerproject aangekondigd dat zich bezighoudt met verder groeipotentieel en technologische ontwikkelingen voor composietpropellers. Daarbij denken aan de partners aan toepassingen op het gebied van luchtmobiliteit en kleine tot middelgrote windturbines.

Het nieuwe, negen maanden durende industriële consortiumproject zal huidige en toekomstige composiettoepassingen voor propellers en rotors onderzoeken. Ook willen de partners de vereiste nonderzoeken, technologische inzichten verschaffen, nieuwe productconcepten ontwikkelen en deze evalueren in termen van economische levensvatbaarheid. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aansluiten bij het consortium tot de kick-off op 18 september 2024.

Grootschalige toepassingen

Het project heeft tot doel tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar efficiënte, krachtige en compacte composietpropellers en rotors voor de groeimarkten in luchtmobiliteit en gedecentraliseerde energieopwekking. De toepassings-, productie- en materiaaltechnologieën voor propellers en rotoren uit composietmaterialen zijn technisch volwassen gebleken. Maar tot nu toe worden ze vooral gebruikt in de high-performance sector voor grote propellervliegtuigen en grote windturbines.

Er zal een aanzienlijke toename van de vraag ontstaan in vergelijking met eerdere verwachte productievolumes van componenten. Dit is het gevolg van de toenemende belangstelling voor efficiënte elektrische aandrijvingen voor de luchtmobiliteit, bijvoorbeeld vliegtaxi’s of drones voor pakketbezorging. Ook worden de componenten gevraagd voor decentrale energieopwekking met behulp van kleine en middelgrote windturbines.

Composieten

Innovatieve materialen hebben het potentieel om een centrale rol te spelen in nieuwe technologieën voor de economische voortstuwing van vliegtuigen en voor lokale energieopwekking. Propellers en rotors zijn belangrijke componenten op deze gebieden en kunnen de efficiëntie van de applicaties aanzienlijk verhogen.

Als leverancier van composietmaterialen heeft AZL Aachen al ervaring op het gebied van drones en propellers. Het bedrijf verwacht een effectieve bijdrage te kunnen leveren aan deze technologieën en toekomstige productieconcepten. Het is echter belangrijk om een dieper inzicht te ontwikkelen in het markt- en technologiepotentieel, de ontwerpprincipes en de daarmee samenhangende uitdagingen.

Net als bij eerdere AZL Joint Partner projecten wil partner Mitsui Chemicals waardevolle inzichten in de markt en de technologie ontwikkelen. Het bedrijf kijkt uit naar deze samenwerking om zijn kennis uit te breiden en zijn netwerk te versterken.

Projectmatige aanpak

AZL wil experts uit de hele waardeketen in het project samenbrengen om huidige en toekomstige productconcepten te analyseren. Tijdens het project krijgen de deelnemende bedrijven een uitgebreid inzicht in de composiet propeller- en rotortechnologie. Het projectteam zal een uitgebreide screening uitvoeren van huidige en toekomstige technologieën, verschillende materialen en processen voor de productie van propellers en rotors onderzoeken. Anderzijds zal het team ontwerpopties ontwikkelen en deze analyseren en evalueren met betrekking tot technologische en economische criteria.

De eisen en expertise van ontwikkelaars en fabrikanten van vliegtuigen en windturbines worden gecombineerd met de productie- en materiaalkennis van het AZL-netwerk voor hoogwaardige materialen. Daarnaast zal het project de kosten en de CO2-voetafdruk van alternatieve ontwerpen en productieconcepten beoordelen om een holistische benadering te garanderen. Dit is ter ondersteuning van de zakelijke en technologische ontwikkeling van projectdeelnemers langs de gehele waardeketen van composietpropellers en rotors.

Meedoen

AZL Aachen nodigt geïnteresseerde bedrijven uit om zich bij het consortium aan te sluiten en bij te dragen aan het project. Door deel te nemen krijgen bedrijven directe toegang tot alle projectresultaten en profiteren ze van de gezamenlijke technologieontwikkeling door het delen van de kosten. Ook kunnen ze hun ontwikkelingsstrategieën op dit zich snel ontwikkelende gebied efficiënt vooruit helpen.

Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met Philipp Fröhlig, hoofd industriële dienstverlening van AZL Aachen.

Foto: Mitsui Chemicals