Robotlijn verpakt wattenstaafjes

Fri Jul 30 2021

07 30

Robotlijn verpakt wattenstaafjes

16/07/2021

Door Ad Spijkers

PLC, machine vision, robot en transportsysteem in één machine.


     

Veel mensen gebruiken dagelijks wattenstaafjes. Maar ook aan zo'n klein product zit uitgebreide kennis van productie tot verpakking vast. Omdat de eenheidsprijs relatief laag is, ligt de investering in tijd en middelen zeer gevoelig. Om de resultaten te optimaliseren, moeten de wattenstaafjes snel op volgorde in een verpakking worden geplaatst. Dit is een uitdaging voor fabrikanten die voornamelijk afhankelijk zijn van handarbeid.

Een andere uitdaging is dat er een steeds groter tekort aan arbeidskrachten is in de maakindustrie. Veel bedrijven automatiseren om de productiviteit te verhogen en een consistente productkwaliteit te behouden. Om zich voor te bereiden op de toekomst is het bouwen van sterk geautomatiseerde productielijnen een noodzakelijke stap geworden.

Inspectie en verpakking

Delta Industrial Automation heeft een automatische inspectie- en verpakkingsoplossing voor wattenstaafjes gebouwd voor een verpakkingspartner die samenwerkt met een fabrikant van wattenstaafjes. De oplossing integreert een trilvuller, transportbanden, industriële robot en machine vision in een alles-in-één machine. De gecombineerde technologie verbetert de algehele prestaties dooreen hogere productiviteit en een langere gebruikstijd. Bovendien voorkomt de toepassing van machine vision de inconsistenties van handmatige inspectie en waarborgt ze de productkwaliteit.

Het systeem omvat de High-Performance Slim PLC uit de DVP-SV2-serie van Delta Electronics. Deze voert wattenstaafjes uit een trilvuller aan en brengt die deze naar een inspectiewerkstion met een Machine Vision systeem uit de DMV2000-serie. Een Scara-robot uit de serie DRS40L volgt vervolgens de watterstaafjes over de transportband en pickt de goedgekeurde exemplaren in een vaste volgorde in de verpakking.

De robot een signaal naar de PLC om te tellen en stopt de pick-and-place beweging wanneer het ingestelde aantal wordt bereikt. De PLC bestuurt de positioneringscilinder om over te schakelen naar een nieuwe behuizing en een soepel proces voor verpakking en inspectie mogelijk te maken.

Voordelen

De door Delta gebouwde automatische inspectie- en verpakkingsoplossing voor wattenstaafjes biedt een aantal voordelen en voordelen voor de fabrikant en gebruikers, zoals hogere productiviteit en beschikbaarheid. De integratie van PLC, machine vision en industriële robot in één machine vermindert ook het ruimtebeslag en maakt snel en nauwkeurig verpakken mogelijk. Bovendien helpt het gebruikers om uitdagingen op het gebied van arbeidstekorten te overwinnen.

De oplossing is in hoge mate geautomatiseerd en flexibel voor Industrie 4.0, wat gebruikers kan helpen het potentieel en de kansen van slimme productie te omarmen. Delta Industrial Automation is in Nederland gevestigd op de Automotive Campus in Helmond.

Foto: Delta Industrial Automation