Boomzaairobot helpt bij herbebossing

Thu Oct 24 2024

10 24

Boomzaairobot helpt bij herbebossing

30/09/2024

Door Ad Spijkers

Continental Engineering Services en Land Life ontwikkelen samen een boomzaairobot om de effecten van ontbossing te beperken.


     

Volgens een rapport van het World Resources Institute (WRI) in Washington DC is het wereldwijde bosverlies in 2023 met 24% toegenomen. Het verlies van tropisch regenwoud is bijzonder ernstig. In totaal is er in 2023 ongeveer 3,7 miljoen hectare verdwenen - een bosgebied dat iets kleiner is dan Nederland. Volgens het WRI is de wereld de afgelopen twee decennia drie tot vier miljoen hectare tropisch bos per jaar kwijtgeraakt. Gebieden met volgroeid regenwoud zijn met name belangrijk voor biodiversiteit, koolstofopslag en de regulering van regionale en lokale klimaateffecten.

Boomzaairobot

Bossen zijn van vitaal belang voor de gezondheid van onze planeet. Ze absorberen CO2, ondersteunen de biodiversiteit en reguleren het klimaat van onze planeet. Toch gaat de ontbossing in een alarmerend tempo door. De behoefte aan effectieve herbebossing is nog nooit zo groot geweest. Conventionele herbebossingsmethoden zijn vaak onpraktisch, vooral op ontoegankelijk terrein. Dit tegen de achtergrond van schaarse aan gekwalificeerd personeel vraagt om geavanceerdere oplossingen.

Een zaairobot biedt nieuwe mogelijkheden voor het herstellen van vitale boompopulaties - en beschermt zo het klimaat en de biodiversiteit. Continental Engineering Services in Frankfurt am Main ontwikkelen samen met natuurherstelbedrijf Land Life in Amsterdam een boomzaairobot om de effecten van ontbossing te beperken.

Continental Engineering Services (CES) is de interne engineering- en ontwikkelingsdienstverlener van het toeleveranciersbedrijf voor de automobielindustrie. Land Life is een wereldwijd actieve specialist op het gebied van renaturatie- en herbebossingsoplossingen. Het Nederlandse bedrijf zal zijn expertise in natuurherstelprojecten inbrengen. CES ontwikkelt de automatische boor- en zaaimodule voor het zaaien van de zaadballen.

Techniek

De robot kan zaaien met een snelheid van één boomzaadje per minuut, waarbij het op afstand bestuurbare voertuig tot zestig kuilen per uur in de grond plaatst. Dit maakt het een effectieve en duurzame oplossing voor herbebossing in regio's die zijn getroffen door milieuschade.

Een robotvoertuig van Stella Engineering, dat al op de markt verkrijgbaar is, dient als geautomatiseerd platform dat de robot draagt. Dit bedrijf fabrikant in Lindlar (40 km oostelijk van Leverkusen) is fabrikant van grasmaaiers. CES heeft de robot aangepast aan zijn beproefde robuuste autotechnologie, zodat hij op een geautomatiseerde en veilige manier kan werken, zelfs op ruw terrein. De samenwerking met Land Lfe zal het milieu duidelijk ten goede komen.

Duurzaam en praktisch

De synergie van de automotive-knowhow van CES met de kennis over herbebossing van Land Life bevordert de aanpak van autonoom, hoogwaardig natuurherstel wereldwijd. Het partnerschap vertegenwoordigt een interdisciplinaire aanpak die essentieel is voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën die ecosystemen in de toekomst zullen beschermen.

De zaairobot biedt veel voordelen ten opzichte van conventionele zaai- en planttechnieken. Zo vertrouwt hij op een automatische directe zaaimethode. De boor- en zaaimodule vormt het hart van de geautomatiseerde zaaimachine. Eerst worden bodem-bedekkende onkruiden en grassen verwijderd. Vervolgens boort de robot een gat op optimale diepte en breedte voor de grond en de boom. Met behulp van perslucht wordt een zaadbal in het geboorde gat gedropt en de grond die oorspronkelijk is uitgeboord, wordt vervolgens teruggegooid over het zaad. Het hele proces duurt minder dan een minuut.

Wereldwijd

Herbebossingsprojecten in geografisch uiteenlopende regio's wereldwijd vereisen een veelzijdige oplossing. Deze moet inheemse zaden in verschillende vormen en maten zaaien, terwijl de robot door dramatisch verschillende terreinen navigeert. Dit kunnen rotsachtige en zanderige zones, extreme hellingen en scherpe hellingen en gladde oppervlakken bedekt met takken en puin zijn. De elektrisch aangedreven zaaimachine moet een hoogwaardige precisiezaai garanderen en een vooraf bepaald zaaiplan volgen.

De technologie die door CES is ontwikkeld, zorgt voor een optimale inbedding van het zaad. De robot is ontworpen voor betrouwbare en robuuste prestaties in moeilijke omgevingen en kan omgaan met wisselende bodemomstandigheden, sterk weer, stof en extreme temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen grote gebieden met gedegradeerde grond snel en effectief worden hersteld. Deze innovatie gaat niet alleen over het planten van bomen, maar ook over het veiligstellen van een duurzame toekomst.

CES wordt steeds vaker ingeschakeld voor 'groene' ontwikkelingsprojecten. Deze divisie van Continental streeft een holistische benadering van ecologische duurzaamheid na, bijvoorbeeld door kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken om de energie-efficiëntie van technologische systemen en machines te verhogen. Dit resulteert in een verscheidenheid aan innovatieve technologische oplossingen. Zo ontwikkelde CES onlangs een onkruidbestrijdingssysteem voor het automatisch verwijderen van onkruid en het beschermen van gewassen. Het systeem combineert beproefde automotive sensortechnologie en AI om ecologisch, milieuvriendelijk onkruidbeheer mogelijk te maken. De boomzaairobot is de volgende stap naar milieubewuste verzorging van vitale ecosystemen.

Foto: Land Life