Robot boort gaatjes voor implantaten

Tue Oct 15 2024

10 15

Robot boort gaatjes voor implantaten

01/12/2022

Door Ad Spijkers

Een in Zwitserland ontwikkelde robot kan cochleaire implantaten voorzichtiger inbrengen dan een chirurg. Hij is alleen nog niet gecertficeerd.


     

Slechthorenden van wie de gehoorzenuw nog intact is, kunnen vaak geholpen worden met een cochleair implantaat. Het inbrengen van een implantaat in het binnenoor is echter niet zonder risico's, aangezien gezichtszenuwen kunnen worden beschadigd. Onderzoekers van de Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt (Empa) in Dübendorf (bij Zürich) hebben een nieuw type 'slimme' boor ontwikkeld. Deze minimaliseert het risico door automatisch uit te schakelen wanneer het in de buurt van zenuwen komt.

Boor en stimulator

'Advanced Manufacturing' methoden kunnen ook in de chirurgie leiden tot opmerkelijke vooruitgang. Een onderzoeksgroep aan de Universität Bern heeft een robot ontwikkeld die cochleaire implantaten voorzichtiger kan inbrengen dan een chirurg. Als een chirurg de ingreep uitvoert, moet hij relatief grote delen van het schedelbot verwijderen. Pas als hij ziet waar de zenuwen zitten, schakelt hij de boor in. De robot daarentegen boort een slechts 1,8 mm smal kanaal, waarvan het verloop wordt bepaald aan de hand van een eerder gemaakte CT-opname.

De universiteitsartsen kwamen naar Empa met de vraag of dit instituut een boor zou kunnen ontwikkelen die ook de aangezichtszenuw elektrisch stimuleert. Ze wilden een boor die de positie in de schedel van de patiënt aangeeft. Onderzoekers van het instituut bij Zürich ontwikkelden een boor met geleidende punt als onderdeel van een masterscriptie en een onderzoeksproject. De geleidende en isolerende harde lagen van titaannitride (TiN) en siliciumnitride (Si3N4) werden door middel van magnetronverstuiving op de boorkop aangebracht. Hiertoe moesten de afzonderlijke windingen van de boor worden bedekt met speciale maskers.

Certificatie nodig

De boor met het bij Empa ontwikkelde speciale oppervlak had de juiste elektrische eigenschappen en doorstond ook boorproeven in botmateriaal. De partners in Bern waren tevreden: de slimme boor voor cochleaire chirurgie zou bijvoorbeeld ook kunnen worden gebruikt voor ruggenmergchirurgie.

Nu zoeken het onderzoeksteam van Empa en de chirurgen uit Bern een industriële partner die de slimme boor kan vervaardigen volgens de wettelijke eisen voor medische hulpmiddelen. Dit zal nog aanzienlijke ontwikkelingsinspanningen en de juiste financiering vergen.

Foto: Empa