HMS Networks neemt Red Lion Controls over

Mon Apr 29 2024

04 29

HMS Networks neemt Red Lion Controls over

12/12/2023

Door Ad Spijkers

Met de acquisitie breidt de Zweedse onderneming zijn aanwezigheid in Noord-Amerika aanzienlijk uit.


     

HMS Networks is een wereldwijd actief leverancier van industriële informatie- en communicatietechnologie. De onderneming is een bindende overeenkomst aangegaan met Spectris Group in Londen om de activiteiten van Red Lion Controls over te nemen. 100% van de aandelen in Red Lion Controls en Red Lion Europe en bepaalde activa in andere rechtsgebieden komt door de overeenkomst in handen van het Zweedse bedrijf. Door de acquisitie wordt de aanwezigheid van HMS op de Noord-Amerikaanse markt aanzienlijk uitgebreid. Ook is het programma van Red Lion een aanvulling op het aanbod van HMS.

Overname

HMS is een bindende overeenkomst aangegaan om Red Lion over te nemen voor een contant bedrag van $ 345 miljoen (€ 320 miljoen) op een contante en schuldenvrije basis (Enterprise Value). De overname zal de aanwezigheid van HMS in Noord-Amerika aanzienlijk versterken en cross-selling van de producten van zowel HMS als Red Lion via hun respectievelijke marktkanalen mogelijk maken.

De combinatie van HMS en Red Lion had een jaaromzet van meer dan SEK 4,4 miljard (€ 390) gedurende de periode van twaalf maanden eindigend op 30 september 2023, met een aangepaste EBIT-marge van ongeveer 24%. De overname zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 worden afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen en sluitingsvoorwaarden.

Complementair

Volgens Staffan_Dahlstrom, CEO van HMS Networks (rechts op de foto) passen de bedrijven goed bij elkaar, zowel als het gaat om producten, geografische aanwezigheid en culturele aspecten. Het productportfolio van Red Lion is complementair aan het aanbod van HMS en heeft een beperkte overlap. Red Lion heeft een sterke positie op de Noord-Amerikaanse markt, terwijl HMS sterk is in zijn kernmarkten in Europa. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor cross-selling.

De Access-producten van Red Lion passen goed bij de Anybus- en Ewon-productlijnen van HMS. Het Connect-aanbod van Red Lion voegt toe waar HMS al jaren naar op zoek is: een sterk Ethernet Switch aanbod met een sterke marktpositie. Ten slotte biedt het Visualize-aanbod van Red Lion nieuwe mogelijkheden voor HMS om het Data Visualization-aanbod te verkennen. Dat wordt steeds interessanter door zijn centrale rol in de industriële automatiseringsomgeving en zijn vermogen om extra waarde te bieden bovenop de connectiviteit en het netwerk van HMS.

HMS en Red Lion

HMS Networks heeft zijn hoofdkantoor in Halmstadt, 150 km zuidelijk van Gothenburg. Tot het bedrijf behoren onder meer de merken Anybus, Ewon en Ixxat. De onderneming heeft een eigen vestiging in Hedel en met Duranmatic in Dordrecht ook een distributeur in Nederland.

Red Lion Controls heeft zijn hoofdkantoor in York (90 km noordelijk van Baltimore). De Europese hoofdvestiging is in Dinkelsbühl, halverwege Stuttgart en Neurenberg. De producten van het bedrijf worden in Nederland door diverse partijen op de markt gebracht. De onderneming wordt geleid door de Nederlandse CEO Marcel van Helten (links).

Foto: HMS Networks