ABB robots voor speciale omgevingen

Tue Mar 19 2024

03 19

ABB robots voor speciale omgevingen

10/05/2021

Door Ad Spijkers

De IRB 1300 robot van ABB is nu leverbaar in de versies IP67, Foundry Plus 2 en cleanroom ISO 4-versies, geschikt voor weer nieuwe toepassingen.


     

De zesassige industriële robot is voorzien van nieuwe beschermingselementen waardoor hij kan worden gebruikt in zware industriële toepassingen maar ook in besmettingsvrije productieprocessen. De robot biedt hierdoor nieuwe mogelijkheden voor verhoogde productiviteit, verbeterde productkwaliteit en kortere cyclustijden in een verscheidenheid aan industrieën, waaronder elektronica. assemblage, auto- en metaalproductie.

De nieuwe versies breiden het gebruik van deze robot uit naar zware omgevingen, met hoge niveaus van vloeistoffen en stof. Door indringing te voorkomen door alle elektrische componenten af te dichten, is toepassing in een verscheidenheid aan processen in industrieën mogelijk.

Nieuwe markten

Voor extra bescherming bij metaaltoepassingen, waaronder spuitgieten van metaal, zandgieten, smeden en machinaal bewerken, wordt op de eindeffector van de Foundry Plus 2 roestvast staal gebruikt. Dit voorkomt aantasting door vloeistoffen die stofdeeltjes en metaalafval wegspoelen. Door de robot helpen beschermen tegen voortijdige slijtage, wordt de levensduur van de robot verlengd en worden storingen door stilstand en ongeplande reparaties tot een minimum beperkt.

Voor toepassingen die een schone productieomgeving vereisen in industrieën zoals de farmacie en halfgeleiderproductie biedt de IRB 1300 ISO 4-cleanroomversie een aantal maatregelen om het risico op besmetting te helpen elimineren. De belangrijkste kenmerken zijn onder meer het gebruik van chemisch bestendige buitenverf die verfafbraak helpt voorkomen bij het gebruik van reinigingsmiddelen tegen bacteriën. Het ontwerp van de robot minimaliseert ook het aantal gaten waar bacteriën zich kunnen vormen. Een deeltjesfilter en een volledig afgedicht ontwerp voorkomen dat vet, olie en deeltjes in contact komen met de producten die worden gehanteerd.

Met de nieuwe versies van de IRB 1300 bedient ABB nieuwe fabricagetoepassingen in industrieën die bekend staan om hun harde karakter of juist hun behoefte om vrij van verontreinigingen te zijn. Dit type robot is geschikt voor een breed scala aan taken, waaronder material handling, machinebelading, polijsten en assemblage en testen. De IRB 1300 kan nu meer bedrijven helpen hogere snelheden en nauwkeurigheden te bereiken bij het ontwikkelen van oplossingen voor het heffen en hanteren van zware , complexe of onregelmatige vormen, zelfs in kleine werkruimten.

Besturing

De robot wordt aangestuurd door de OmniCore controller van ABB, resulterend in een 1300 geavanceerde bewegingscontrole en hoge baannauwkeurigheid. Hierdoor kan de robot een uitgebreid scala toepassingen aan, zoals polijsten en machinebewerking.

Om de veelzijdigheid van de IRB 1300 te maximaliseren, kan de controller worden uitgerust met een reeks aanvullende voorzieningen zoals veldbusprotocollen, vision en krachtregeling. De OmniCore biedt ook een eenvoudige gebruikersinterface op de intuïtieve FlexPendant, die een groot multitouch-display heeft met standaardbewegingen zoals knijpen, vegen en tikken, zodat gebruikers hun robot eenvoudig kunnen programmeren en bedienen.

Foto: ABB