Nieuwe hogesnelheid 3D-camera's van Sick

Mon Apr 29 2024

04 29

Nieuwe hogesnelheid 3D-camera's van Sick

04/12/2023

Door Ad Spijkers

De compacte formaten combineren hoge nauwkeurigheid tot op het micrometerbereik met een hoge meetsnelheid.


     

Sick breidt zijn portfolio van 3D-streamingcamera's met hoge resolutie voor veeleisende beeldverwerkingstoepassingen in industriële en elektronische omgevingen uit met de Ruler3002, 3004 en 3010 camera's. Met hun compactere afmetingen breiden deze camera's het vermogen van de Ruler3000-productfamilie uit om de kleinste details vast te leggen die nodig zijn voor het inspecteren van elektronica en consumentengoederen, printplaten en halfgeleiders. De camera's kunnen onder meer informatie leveren als invoergegevens voor een robot en deze snel en precies instrueren.

Snelle camera's

De speciale CMOS-sensor van Sick in de camera's creëert snel 3D-profielen van objecten. Tegelijkertijd leveren ze nauwkeurige en betrouwbare meetwaarden met hoogteresoluties in het micrometerbereik. Andere eigenschappen van de nieuwe generatie 3D-camera's, die al in de fabriek zijn gekalibreerd, zijn de conformiteit met de beeldverwerkingsstandaarden GigE Vision en GenICam. Deze maken een eenvoudige integratie in systemen en machines mogelijk. Ook zijn de camera's snel in bedrijf te stellen en gebruiksvriendelijk.

De productfamilie Ruler3000 in modulair industrieel ontwerp met beschermingsklasse IP65/67 is ontworpen voor een breed scala aan industriële taken. Sommige 3D-camera's zijn specifiek geoptimaliseerd voor toepassingen in de elektronica en batterijproductie in termen van functies zoals resolutie, belichting of laserontwerp.

Meetfrequenties tot 46 kHz

De Ruler3002, Ruler3004 en Ruler3010 bieden gegarandeerde gezichtsvelden tot 26,6 mm. Alle Ranger3000-camera's maken gebruik van een krachtige CMOS-sensor met ROCC-technologie (Rapid On-Chip Calculation). Hierdoor kunnen de 3D-sensoren 3D-profielen genereren met een snelheid tot 46 kHz met een geoptimaliseerd interessegebied (ROI). Objectdetails worden sneller geregistreerd, waardoor inspectietaken aan objecten sneller kunnen worden uitgevoerd. Ook kunnen meetwaarden directer worden verstrekt voor procescontrole en kan de doorvoer dienovereenkomstig worden verhoogd.

De uitstekende lichtgevoeligheid en het hoge dynamische bereik van de camera's helpen ook bij het optimaliseren van inspecties, ongeacht contrast of verschillende lichtomstandigheden in een enkele omgeving.

Hoge resolutie

Afhankelijk van de versie en toepassing werken de 3D-streamingcamera’s met een blauwe of rode laser van laserklasse 2 of 3R. Ze worden gekenmerkt door een hoge meetnauwkeurigheid, zelfs bij veeleisende materialen. Onaangetast door het contrast of de kleuren van objecten en achtergronden bereiken ze een hoogteresolutie van maximaal 0,8 µm met maximaal 3200 datapunten per profiel. Dat maakt de camera's geschikt voor het detecteren van kleine objectdetails, bijvoorbeeld in de productie van elektronica.

Zelfs op glanzende oppervlakken of oppervlakken met een lage remissie, zoals de zijwanden van banden, zijn een optimale beeldkwaliteit en een hoge meetnauwkeurigheid tijdens de inspectie gegarandeerd dankzij de hoge lichtgevoeligheid van de camera's en de dubbele belichtingsfunctie. Met de Sick Surface+-technologie worden zelfs kleine krasjes op oppervlakken zichtbaar, zodat kleur- of coatingfouten kunnen worden gedetecteerd, bijvoorbeeld bij het meten van glans.

Integratie en inbedrijfstelling

De drie nieuwe camera's zijn ontwikkeld met compactere afmetingen dan de rest van de Ruler3000-familie. Ze zijn daarom in krappe machineruimten te kunnen integreren. De camera's zijn bovendien in de fabriek gekalibreerd, zodat de OEM of eindgebruiker er direct mee kan werken. Geïntegreerde comfortfuncties maken onder meer een eenvoudige instelling van specifieke gezichtsveldgeometrieën mogelijk.

Het concept van het 'gegarandeerde gezichtsveld' vergemakkelijkt de overgang van de camera’s van de test- en projectplanningsfase in het laboratorium of ontwerpbureau naar de fabrieksvloer en toekomstig gebruik. Conformiteit met de digitale vision-interfacestandaarden GigE Vision en GenICam zorgt voor plug-and-play toegang tot software van derden zoals Halcon en LabView.

 De softwarecomponenten, stream-setup en de GenIStream API die in de Ruler3000 zijn opgenomen, zijn ontworpen voor eenvoudige bediening en een prettige gebruikerservaring. Bovendien hebben ontwikkelaars toegang tot de volledige flexibiliteit van het AppSpace-softwareplatform van Sick met zijn brede scala aan beeldverwerkingstools en toepassingsvoorbeelden.

Foto: Sick