Robs4Crops versnelt komst robotica

Sat Apr 20 2024

04 20

Robs4Crops versnelt komst robotica

09/03/2021

Door Ad Spijkers

De landbouwsector kampt met arbeidstekorten. Modernisering van bestaande apparatuur en robotisering zorgen voor een hogere productiviteit.


     

Een nieuw Europees project, Robs4Crops, moet de overstap naar grootschalige toepassing van robotica en automatisering in de Europese landbouw versnellen. Het moet leiden tot verbetering van de productiviteit, efficiëntie en ecologische duurzaamheid. Robotica en aanverwante technieken kunnen leiden tot nauwkeurigheid en haalbaarheid bij alledaagse, repetitieve taken. Hierdoor hoeven mensen minder vaak werk te doen dat onaangenaam en ongezond is en waarbij niet nagedacht hoeft te worden. Het project is gestart op 1 januari 2021 en heeft een looptijd van 4 jaar.

De COVID-19 pandemie toont de schaarste van arbeid aan, wat het functioneren van de voedselketen in gevaar kan brengen. In heel Europa zijn percelen met fruit en groentes niet geoogst omdat duizenden seizoenarbeiders door het virus niet in staat waren om naar het werk te reizen.

Naar integraal robotsysteem

Om deze tekorten op te vangen, investeert de landbouw flink in robotica en automatisering. Vanuit technisch oogpunt bereiken landbouwrobots hun potentieel nog niet. Ze worden gebruikt als op zichzelf staande eenheden in plaats van als onderdeel van een compleet, innovatief robotsysteem. Vanuit een niet-technisch oogpunt passen landbouwrobots niet goed in de huidige landbouwpraktijk en worden ze niet ondersteund door een netwerk.

Robs4Crops zal de technische uitdagingen aanpakken door een gerobotiseerde landbouwoplossing te creëren die bestaat uit drie elementen: slimme werktuigen, autonome voertuigen en de landbouwcontroller. Bestaande landbouwwerktuigen en tractoren zullen worden gemoderniseerd zodat ze samen met bestaande landbouwrobots kunnen functioneren als onderdelen van een gerobotiseerd systeem. De ontwikkeling en het testen zullen plaatsvinden in de praktijk, in reële bedrijfsomstandigheden en in nauwe samenwerking met de belanghebbenden.

Betaalbaar

Robs4Crops zal niet-technische uitdagingen aanpakken door gebruik te maken van bestaande machines (waardoor de initiële investering wordt verlaagd) en door het aanpakken van de mogelijkheden voor onderhoud, verzekering, financiering en opleiding. Ook regelgeving, robotica-ethiek en de sociaaleconomische impact zullen aan de orde komen. Robotica biedt een kans om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het opbouwen van het ecosysteem voor landbouwrobotica zal iteratief gebeuren, parallel met de technische ontwikkeling.

Door voort te bouwen op bestaande landbouwmachines, standaarden en praktijkproeven, zal het project een autonoom systeem vormgeven en opleveren dat klaar is voor commerciële proeven op grote schaal. De nieuwe flexibele en modulaire systemen zullen de afhankelijkheid van arbeid verminderen, de veiligheid vergroten en de ecologische footprint van voedselproductie verkleinen.

Het project zal zich richten op de meest veeleisende repetitieve veldwerkzaamheden, namelijk mechanische onkruidbestrijding en het spuiten tegen ziekten en plagen. Het volledige robotsysteem (technisch en niet-technisch) zal op schaal worden gedemonstreerd. De proeven worden uitgevoerd in samenwerking met commerciële boerderijen en het bedrijfsleven in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland.

Het project zal zijn impact vergroten door samen te werken binnen het groeiende 'pan-European' ecosysteem van Digital Innovation Hubs en door de EU gefinancierde projecten zoals SmartAgriHubs en agROBOfood. Projectcoördinator van Robs4Crops is Dr. Frits van Evert bij Wageningen Universiteit & Research.

Foto: PxHere – Kevin Leconte