Cloud maakt besturing los van hardware

Thu Nov 21 2024

11 21

Cloud maakt besturing los van hardware

26/02/2016

Door Ad Spijkers

Industrie 4.0 staat niet alleen voor het digitaal aan elkaar knopen van bedrijven, maar ook voor de verdere ontwikkeling van CIM, Computer Integrated Manufacturing. Geautomatiseerde systemen zijn meestal gebaseerd op speciaal hiervoor ontwikkelde elektronische hardware op de machine zelf. Het samenwerkingsproject piCASSO gaat een stap verder.


     

Het project piCASSO is een samenwerkingsverband van het Institut für Werkzeugmaschinen und Fabrikbetrieb (IWF) van de TU Berlijn, het Fraunhofer-Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik, ook in Berlijn, en nog zeven partners uit onderzoek en industrie. Het komt er op neer dat conventionele, op een bepaalde machine afgestemde besturingssystemen worden gevirtualiseerd en ondergebracht in een nieuwe software-structuur in een bedrijfseigen cloud.

Hierdoor hebben individuele machines of robots slechts behoefte aan een algemene computerstructuur die kan worden ingezet voor verschillende besturingsvarianten. De speciale intelligentie voor een specifieke machine- of robotbesturing komt van besturingssoftware. De afzonderlijke bedrijven hebben dan moderne servers met multi-core processoren nodig die een eigen bedrijfsgebonden cloud genereren waarin de verschillende software-oplossingen voor de individuele besturingsprocessen worden ondergebracht.

Eigen cloud

De besturing via een eigen cloud heeft verschillende voordelen. Ze bieden meer zekerheid dan verschillende decentrale systemen en hebben een hogere flexibiliteit. Via het cloud-mechanisme ‘Rapid elasticity’ kunnen afzonderlijke computerkernen in een fractie van een seconde zo vaak als nodig is heen en weer schakelen tussen verschillende besturingsprocessen, zoals een freesmachine of een robotarm. Rekenkracht kan daarmee efficiënter worden benut.

Een ander voordeel van op cloud-gebaseerde besturing is, dat deze achteraf kan worden opgebouwd op oudere, hoogwaardige machines waarvan de mechanica nog steeds goed werkt maar waarvan voor de besturing geen onderdelen of updates meer beschikbaar zijn.

Het gebruik van cloud-technologieën in de productiebesturing zal volgens de onderzoekers leiden tot een fundamentele verandering in de IT-infrastructuur van de fabriek van de toekomst. Door de lage investeringskosten en hoge gebruiksflexibiliteit zijn deze ontwikkelingen ook voor het MBK interessant.