Nieuw netwerk voor aanbieders agribots

Sun Apr 28 2024

04 28

Nieuw netwerk voor aanbieders agribots

03/11/2023

Door Ad Spijkers

Met een nieuw netwerk wil brancheorganisatie Fedecom aanbieders van autonome land- en tuibouwvoertuigen en -robotica verenigen.


     

Internationaal gezien is Nederland een belangrijke speler op het gebied van autonome voertuigen en robotica in de land- en tuinbouw. Zo heeft ons land na de Verenigde Staten de meeste start-ups en scale-ups die veldrobots en andere autonome toepassingen ontwikkelen voor de teelt van gewassen. Nederland is het thuisland en vaak ook uitvinder van verschillende fabrikanten van melk-, stal-, mest- en voerrobots.

Nederland heeft daarmee een belangrijke mondiale positie en ook een grote marktpotentie voor al die uitvinders en ontwikkelaars. Dat blijkt uit het rapport Strijd om agrarische robots barst los van ABN AMRO uit augustus 2020. De bank schatte de mondiale omzet in de internationale agritech-markt destijds op ruim zes miljard euro. Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11%, vooral dankzij een sterke positie in melk- en voerrobots. Nederlandse fabrikanten zetten in 2020 € 715 miljoen om in de agritech-markt en dat kan volgens de bank groeien naar € 2,5 miljard in 2030.

Netwerk

Om die uitdaging aan te gaan en om die voorspelling te helpen waarmaken, richt Fedecom een nieuw netwerk op. De in Nieuwegein gevestigde brancheorganisatie behartigt de belangen van fabrikanten, importeurs en dealers in de agrotechniek, veehouderijtechniek, groentechniek, tuinbouwtechniek en industrie & intern transport. De organisatie heeft bijna 1.000 leden met zo'n 16.500 medewerkers en een gezamenlijke jaaromzet van circa 5,5 miljard euro. Via Fedecom Fairs organiseert ze tevens de nationale vakbeurzen AgroTechniek Holland (ATH) en GroenTechniek Holland (GTH).

Het nieuwe netwerk overstijgt de tot dusver gehanteerde afdelingsstructuur en staat behalve voor de bestaande leden ook open voor start-ups, scale-ups en eenmansbedrijven. Het netwerk heet voluit ‘Netwerk autonome voertuigen, data, ICT, vision en sensortechnologie’. Het netwerk wil leden ondersteunen op het vlak van wet- en regelgeving, veiligheid en verzekeringen, financiering en subsidies en opschaling van productie en verkoop.

Informeren en ondersteunen

Het netwerk stelt zich ten doel om zowel leden als niet-leden van Fedecom te verenigen. Steeds meer dossiers passen niet meer binnen de bestaande afdelingsstructuur en zijn overkoepelend. Met het nieuwe netwerk wil Fedecom deelnemers niet alleen informeren maar ook ondersteunen in hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt op nationaal en internationaal niveau binnen Europese brancheorganisaties zoals CEMA (landbouwmachinefabrikanten) en Climmar (landbouw en tuin en park dealerbedrijven).

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Ron Houweling, manager Technisch beleid en innovatie bij Fedecom.

Foto: AgXeed