Care-O-bot als winkelbediende

Tue Mar 19 2024

03 19

Care-O-bot als winkelbediende

09/11/2016

Door Ad Spijkers

In januari 2015 heeft Fraunhofer-IPA in Stuttgart de Care-O-bot 4 servicerobot als prototype gepresenteerd. Sinds eind oktober wijst hij de klanten van Saturn in Ingolstadt de weg naar het gewenste product.


     

Care-O-bot 4 alias Paul komt de klanten bij de ingang tegemoet gerold en heet hen welkom. Als ze hem naar een bepaald product vragen, begeleidt de robot de klanten naar de betreffende afdeling en het bijbehorende schap. Met een praatje over het weer of een ander thema komt Paul als een charmante gesprekspartner. Het adviseren van de kant laat hij echter nog over aan zijn menselijke collega, die hij via Voice over IP te hulp kan roepen.

Voordat hij afscheid neemt en terugrolt naar de ingang, stelt hij nog enkele feedback vragen om uit te vinden hoe zijn interactie met de klant is ervaren. Met Paul als winkelbediende biedt Saturn klanten de gelegenheid om kennis te maken met een van de meest geavanceerde robots ter wereld, aldus het bedrijf.

Breed inzetbaar

Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) ontwikkelde het prototype van de interactieve robot oorspronkelijk als assistentierobot voor de actieve ondersteuning van mensen, bijvoorbeeld in het huishouden, hotels, verzorgings- en ziekenhuizen.

De onderzoekers hebben samen met Schunk en ontwerpstudio Phoenix Design drie jaar gesleuteld aan de vierde generatie van de Care-O-bot. Zijn voorgangers werden sinds 1989 primair gebruikt om de technologische basis te ontwikkelen. De nieuwste versie biedt als modulaire productfamilie voor het eerst de basis voor commerciële toepassing.

Momenteel werkt het instituut er met zijn spin-off Unity Robotics aan, de toepassing voor verschillende toepassingsgebieden in de industrie vorm te geven. Saturn is de eerste klant die het robotplatform in de praktijk toepast. Het project zal voorlopig zes maanden duren, waarbij de praktijkervaringen van de klanten en medewerkers direct worden verwerkt in de verdere ontwikkeling van de robottechnologie.

Modulaire Care-O-bot

Voor de doelstellingen van Saturn hebben de wetenschappers uit Stuttgart de hardware en software van de Care-O-bot 4 uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Zo hebben ze de navigatie, dialoog en mimiek gespecificeerd en samen met Semvox en Phoenix Design geïmplementeerd.

Laserscanners ter hoogte van het scheenbeen zorgen voor de oriëntatie. Met een frontcamera en door Fraunhofer-IIS ontwikkelde software Shore kan de robot de stemming van zijn tegenspeler herkennen en een eigen gemoedstoestand tot uitdrukking brengen. Microfoons voor spraakherkenning en camera's voor gebaarherkenning maken het de robot mogelijk te communiceren.

Met zijn modulaire opbouw en open software-interface is de Care-O-bot 4 geschikt voor veel toepassingsgebieden. Te denken valt aan gebruik als mobiele informatiekiosk in warenhuizen of vliegvelden, voor haal- en brengdiensten in verzorgings- en ziekenhuizen of als attractie in musea.