Is uw robot klaar voor de toekomst?

Thu Nov 21 2024

11 21

Is uw robot klaar voor de toekomst?

19/01/2024

Door Ad Spijkers

Robotica gaat niet alleen over techniek. Bedrijven moeten ook alle maatschappelijke aspecten in hun keuzes betrekken.


     

Bedrijven moeten zich voorbereiden om de benadering van robotica radicaal te veranderen. Het Europese onderzoeksconsortium Robotics4eu heeft hiertoe het Responsible Robotics Compass (RoboCompass) ontwikkeld. Deze tool is gebouwd om de niet-technologische dimensies van verantwoorde robotica te beoordelen. De tool is bruikbaar voor alle partijen in projecten en productie: robotfabrikanten, kleine en grote bedrijven, onderzoekers uit de industrie of de academische wereld, deelnemers aan door de EU gefinancierde projecten en beleidsmakers.

Totaalbeeld

RoboCompass biedt een alomvattend beeld van de factoren die ten grondslag liggen aan de acceptatie van een robot, waardoor bedrijven hun innovaties kunnen afstemmen op de maatschappelijke verwachtingen. De tool geeft een uitgebreid overzicht van de aspecten die van invloed zijn op de acceptatie van de robot. Deze aspecten zijn als volgt gecategoriseerd:

  • Sociaal-economisch: Meet hoe de ontwikkeling, inzet en het gebruik van de robot verschillende maatschappelijke en economische gebieden beïnvloeden.
  • Menselijke ervaring: Evalueer hoe de aanwezigheid van de robot het menselijk welzijn en vertrouwen beïnvloedt, zowel in professionele als openbare omgevingen.
  • Milieu-impact: Beoordeel de ecologische voetafdruk van de robot gedurende zijn hele levenscyclus.
  • Juridische zaken: peil het risico van juridische problemen met betrekking tot de verantwoordelijkheid van robots, governance en naleving van de regelgeving.
  • Data: Onderzoek hoe de robot en zijn systemen data verzamelen, beheren en gebruiken.

Resultaten

Met het RoboCompass kunt u het potentieel van verantwoorde robotica ontdekken in de Innovatie-sectie van het AI-on-Demand-platform. Na het doorlopen van alle stappen beschikt u over de tools om de toekomst van uw robotica vorm te geven. U test of uw robots klaar zijn voor maatschappelijke acceptatie. Hoe kunt u het meeste uit RoboCompass halen?

  • Maak een account aan. Rgistreer uw systeem en geef het een naam voor beoordeling
  • Bepaal nauwkeurig uw prioriteiten. Pas prioriteiten aan met behulp van schuifregelaars om ze af te stemmen op de klantvereisten en gebruiksscenario's van uw robot
  • Bereken uw score. Ga naar het beoordelingsdashboard, selecteer een categorie en bereken uw algehele score
  • Zelfbeoordeling. Begin met de beoordeling met checklists voor risico's en mitigatie, waarbij gevaren en geïmplementeerde maatregelen worden geïdentificeerd
  • Gedetailleerde inzichten. Krijg toegang tot speciale categoriedashboards voor gedetailleerde risico- en mitigatiescores
  • Genereer uitgebreide rapporten. Keer terug naar het hoofddashboard voor een overzicht van uw scores en om een persoonlijk, gedetailleerd rapport te maken
  • Aanbevelingen waarop actie kan worden ondernomen. Het rapport biedt scores voor categorieën en subcategorieën en gepersonaliseerde verbetersuggesties. U kunt deze online bekijken of als pdf downloaden.

Robotics4eu

Robotics4EU is een driejarig project dat wordt gefinancierd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.Het doel is, te zorgen voor een bredere adoptie van (AI-gebaseerde) robots in de gezondheidszorg, inspectie en onderhoud van infrastructuur, agrifood en productie.

Robotics4EU bestaat uit zeven organisaties uit zes EU-landen (niet uit Nederland), die expertise vertegenwoordigen op het gebied van robotica en robotica in agrofood, flexibele productie, gezondheidszorg en inspectie en onderhoud van infrastructuur, en niet-technologische aspecten van robotica (ethisch, juridisch, sociaal-economisch, gender).

Het consortium brengt meerdere belanghebbenden uit zowel de publieke als de private sector samen. De specifieke activiteiten in het kader van het project zullen de best mogelijke complementaire samenwerking tot stand brengen. Dit gebeurt door samenwerking met het maatschappelijk middenveld en de roboticagemeenschap tot stand te brengen en de capaciteiten van het robotica-ecosysteem te versterken.

Foto: PxHere