Siemens en TUM openen technologiecentrum

Sat Dec 21 2024

12 21

Siemens en TUM openen technologiecentrum

18/04/2024

Door Ad Spijkers

Het technologiecentrum in Garching (bij München) wordt Siemens' grootste centrum voor samenwerking ter wereld.


     

In het nieuwe Siemens Technology Center (STC) op de Campus Garching van de Technische Universität München (TUM) zullen 150 medewerkers en onderzoekers van de universiteit samenwerken met meer dan 450 Siemens-specialisten. Ze zullen werken aan nieuwe oplossingen met betrekking tot digital twins, het industriële internet der dingen, robotica en automatisering.

Strategie

Het STC maakt deel uit van de TUM Industry on Campus-strategie, die tot doel heeft nauwere banden te smeden tussen academisch onderzoek en de industriële praktijk. De samenwerkingsstrategie van de universiteit rust op drie pijlers:

  • het bevorderen van de samenwerking tussen onderzoekers van TUM en bedrijven via gezamenlijke onderzoeksprojecten en samenwerkingsrelaties.
  • het stimuleren van praktijkgericht onderwijs aan studenten; het stimuleren en ontwikkelen van talent via industriële partners zoals Siemens.
  • technologieoverdrachten tussen de universiteit en het bedrijfsleven met als doel innovatieve ideeën en onderzoeksresultaten om te zetten in verkoopbare producten en diensten.

Samenwerking

Siemens Technology en de TU werken al jaren op veel gebieden samen. Het elektronicaconcern wil in de vroege ontwikkelingsfasen samenwerken met klanten en partners. Het STC past in een uitstekende omgeving, samen met andere internationale onderzoeksinstellingen en bedrijven en stimuleert mondiaal toonaangevend onderzoek ‘Made in Germany’.”

In het Siemens Technology Center Garching zullen getalenteerde onderzoekers uit de academische en particuliere sector onder één dak samenwerken. Samen leggen ze de basis voor innovatie en technologische uitmuntendheid. Het Industry on Campus-concept is een strategie om de uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Door kennisoverdracht en talentontwikkeling zullen universiteit en Siemens kansen creëren voor Beieren – en ver daarbuiten.

Door fysiek dichter bij elkaar te komen, willen beide partijen in een betere positie verkeren dan voorheen om fundamentele wetenschap om te zetten in innovaties. Op deze manier kunnen ze afnemers helpen bij de digitale transformatie door duurzame en praktische oplossingen aan te bieden.

Robots en infrastructuur

Siemens- en TUM-onderzoekers zullen zij aan zij werken en het gebruik van robots en infrastructuur delen. Behalve in het nieuwe 700 m2 grote 'Technikum'-lab zal in het gebouw 13.000 m2 variabele ruimte voor onderzoek en ontwikkeling beschikbaar zijn. Vanuit de foyer zijn een conferentieruimte, opleidings- en vergaderruimtes en moderne werkplekken toegankelijk, waar actuele onderzoeksprojecten aan het publiek worden gepresenteerd.

Het onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van robotachtige en autonome systemen. Aan de TUM-kant omvat dit intuïtieve robotinterfaces, de ontwikkeling van neuromorfe chips, de ruimtelijke mens-robotinteractie, optimalisatie van de perceptie met behulp van intelligente sensorsystemen en projecten op het gebied van lokalisatie, mapping en navigatie. Belangrijke onderzoeksgebieden voor Siemens zijn onder meer simulaties en de creatie van digitale tweelingen, de toekomst van automatisering en additieve productieprocessen en materialen.

Foto: Technische Universität München