Robotoplossing ontwerpen in 1 min

Mon Apr 29 2024

04 29

Robotoplossing ontwerpen in 1 min

14/07/2023

Door Ad Spijkers

Met de nieuwe online tool van RBTX powered by Igus kunnen robotwerkomgevingen snel worden ontworpen zonder kennis van CAD.


     

De keuze voor een geschikte robot is vaak vrij snel genomen. Maar hoe creëer je de perfecte werkplek voor de nieuwe helper? De Machine Planner op RBTX.com, Igus' online marktplaats voor goedkope robotica, helpt bij het ontwerpen van de complete automatiseringsoplossing. Dat gaat van robotica via frames en transportbanden tot grijpers en veiligheidssystemen. De tool berekent real time de prijs en levertijd.

Configuratie

De configuratie van een nieuw robotwerkstation is meestal een complexe aangelegenheid. De selectie van een robotmodel creëert nog geen geautomatiseerde productieomgeving. In plaats daarvan heeft de gebruiker het juiste werkplekontwerp nodig. Hiervoor worden vaak complexe constructies in CAD-programma's ontworpen.

Dat kost behalve ontwikkelingstijd ook de nodige hoofdbrekens. Allereerst moeten offertes van verschillende leveranciers worden opgevraagd, daarna moeten de onderdelen op elkaar worden afgestemd. Behalve tijd is hier kennis vereist, aangezien de klant uiteindelijk verantwoordelijk is voor compatibiliteit en functionaliteit. Met name voor het midden- en kleinbedrijf in de handel of de maakindustrie is dit tijd die men liefst in eigen producten investeert.

Eenvoudige oplossing

Met de Machine Planner op RBTX.com creëert Igus een eenvoudige oplossing voor de snelle configuratie van robotwerkstations, machineframes met robotica en transporttechnologie. De nieuwe gratis tool is geïntegreerd in het RBTX-platform, de marktplaats voor goedkope robotica. Met de nieuwe online configurator voor economische automatiseringsoplossingen maakt Igus goedkope robotica voor iedereen toegankelijk, omdat de gebruiker geen ontwerpkennis nodig heeft.

De Machine Planner neemt de engineering over en brengt zo robotcomponenten op de juiste manier bij elkaar. De tool kan eenvoudig via de browser worden opgeroepen. De 3D-tool is geschikt voor een groot aantal branches waarin processen geautomatiseerd kunnen worden.

Mogelijkheden

De Machine Panner biedt een selectie van verschillende machines en toepassingsontwerpen. Deuren en achterwanden zijn met een paar klikken gemonteerd. De maat is individueel verstelbaar. Behalve aanvoerautomatisering zoals transportbanden of tgrilsystemen op het werkgebied, kunnen met behulp van de configurator robots worden geselecteerd uit de RBTX-marktplaats met accessoires zoals grijpers en lineaire systemen. Volgens het bedrijf uit Keulen is de oplossing is met een paar klikken en binnen een minuut volledig geconfigureerd zonder CAD-tekeningen of technische uitleg.

Daarnaast biedt een ontwerpbibliotheek op het platform houvast. De oplossing kan worden aangepast aan individuele wensen. Gebruikers profiteren behalve van de snelheid van transparantie. Met een druk op de knop ontvangt de ontwerper een kostenberekening met de bijbehorende levertijd. De montage gebeurt zelfstandig op locatie met behulp van begrijpelijke instructies. Tegelijkertijd levert Igus een CE-template.

Foto: Igus