AI beeldverwerking voor 3D-toepassingen

Sun Sep 08 2024

09 08

AI beeldverwerking voor 3D-toepassingen

19/07/2024

Door Ad Spijkers

Sick Nova ondersteunt nu ook de 3D-camera's van de Ruler3000-productfamilie als hardware-specifieke sensor-app.


     

Met het beeldverwerkingsplatform zijn snelle en nauwkeurige 3D-industriële beeldverwerkingstoepassingen op een high-end niveau mogelijk voor zowel experts als beginners. Gebruikers kunnen binnen enkele minuten aangepaste applicaties implementeren om ingewikkelde details te inspecteren, zelfs bij hoge snelheden. Dit maakt verhoging van de efficiëntie en doorvoersnelheid in de productie mogelijk.

Nova software

Nova is een beeldverwerkingsplatform voor configureerbare industriële beeldverwerkings- en kwaliteitscontroleoplossingen voor uiteenlopende industrieën. Een belangrijk kenmerk van de software is de combinatie van AI met een eenvoudige gebruikersinterface. Dit betekent dat zelfs gebruikers met weinig ervaring met beeldverwerking snel individuele oplossingen kunnen ontwikkelen voor de specifieke eisen van hun bedrijf.

Dankzij de combinatie van de Nova-software met de Sensor Integration Machine SIM2x00 en de Ruler3000-camera's kan de Nova-webinterface nu ook worden gebruikt voor snelle 3D-toepassingen. Met behulp van AI kunnen ook bedrijven zonder programmeerervaring in deze gebruiksvriendelijke omgeving snel complexe applicaties configureren en beheren. Sick maakt daardoor configureerbare 2D- en 3D-industriële beeldverwerkingsoplossingen beschikbaar voor zowel experts als beginners

Camera met CMOS

De Ruler3000 is voorzien van de gevoelige CMOS-sensor van Sick en de Rapid-On-Chip Calculation-technologie (ROCC). Als geïntegreerde streamingcamera biedt hij betrouwbare scans bij hoge productiesnelheden. Er worden maximaal 15,4 Gbit/s verwerkt, zodat per seconde maximaal 7000 full-frame 3D-profielen kunnen worden gegenereerd. Op deze manier kunnen 3D-vormen van objecten worden vastgelegd, ongeacht kleur en contrast. Bovendien worden grijswaarden- en strooilichtmetingen gelijktijdig uitgevoerd om de nauwkeurigheid van de detectie- en meetresultaten verder te verbeteren.

De Ruler3000 is geschikt voor veel verschillende industrieën en toepassingen. Dankzij de hoge lichtgevoeligheid zijn nauwkeurige tests mogelijk, zelfs met lage helderheid en reflecterende materialen. Door het hoge dynamische bereik (HDR) kunnen componenten met verschillende lichtremissies correct worden vastgelegd. Een typisch voorbeeld zijn banden en glimmende metalen onderdelen.

Sensor Integration Machine

De SIM2x00 sensorintegratiemachine verbindt de Sick Nova-software met een breed scala aan 2D- en 3D-streamingcamera's. Ze is geoptimaliseerd voor hoge beeldfrequenties en industriële beeldverwerking met hoge resolutie. Dankzij het speciale ontwerp kan ze alle relevante gegevens snel en efficiënt verwerken.

Het totale systeem is geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Hieronder valt onder meer de kwaliteitscontrole van bakkerijproducten en zoetwaren, waarbij kenmerken zoals vorm en afmetingen met hoge snelheid moeten worden gecontroleerd om ondanks het gebrek aan kleurcontrast een hoge kwaliteit te garanderen. Maar het systeem is ook geschikt voor aanzienlijk kleinere objecten en hogere precisie-eisen. Typische voorbeelden zijn het controleren van de posities van metalen contacten op halfgeleiderchips en kwaliteitscontroles op soldeerverbindingen.

Nova voor Ruler3000 vormt een aanvulling op het uitgebreide portfolio van Sick voor dergelijke taken en verlaagt de productiekosten. De onderneming heeft een Nederlandse vestiging in Bilthoven.

Foto: Sick