Autonome elektrisch aangedreven trekker

Sat Apr 27 2024

04 27

Autonome elektrisch aangedreven trekker

23/01/2024

Door Ad Spijkers

De Bobcat AT450X maakt gebruik van AI om voortdurend te leren en te reageren op zijn omgeving.


     

Doosan Bobcat en Agtonomy ontwikkelen samen autonome innovaties die de productiviteit en opbrengsten van de landbouw verhogen. Het Amerikaanse Bobcat, onderdeel van de Koreaanse Doosan-groep, is het meest bekend als fabrikant van kleine gravers en laadschoppen. Agtonomy is een in Silicon Valley gevestigd softwarebedrijf voor landbouwtechnologie. De bedrijven zijn vorig jaar een partnerschap aangegaan om autonome voertuigen te ontwikkelen die de productiviteit en prestaties in de mobiele sector verhogen.

Efficiënter werken

Bobcat wil mensen in staat te stellen meer te bereiken. Via strategische partnerschappen met bedrijven als Agtonomy streeft de onderneming er naar zijn apparatuur te verbeteren en de grootste uitdagingen van de klanten te helpen oplossen. Door beproefde apparatuur te combineren met de nieuwste technologieën, ontwikkelt het bedrijf manieren om dat te realiseren.

De door batterijen gevoede AT450X trekker combineert de robuuste en veelzijdige kniktrekker van Bobcat met de software en embedded computertechnologie van Agtonomy. Het doel is emissievrije en autonome werking te ondersteunen, waardoor boeren arbeids- en tijdintensieve taken kunnen automatiseren.

Autonoom bedrijf

De AT450X is ontworpen om autonoom of op afstand landbouwtaken uit te voeren in compacte toepassingen, zoals wijngaarden en boomgaarden. Boeren kunnen de tractor op afstand besturen om een breed scala aan taken uit te voeren, waaronder maaien, spuiten, nauwkeurig onkruid wieden, product- en materiaaltransport en andere arbeidsintensieve activiteiten.

De machine maakt gebruik van AI om voortdurend te 'leren' en dynamisch te reageren op zijn omgeving. Via op vision gebaseerde systemen kan het voertuig bijvoorbeeld bekende en onbekende objecten detecteren en de werking indien nodig automatisch stoppen. Het kan ook gewasstengels van onkruid detecteren, voor nauwkeurigere spuittoepassingen en minder gebruik van chemicaliën.

Duurzaam ontwerp

De autonome trekker kan 24/7 werken en kan batterijen verwisselen wanneer hij zijn energiebron moet aanvullen. Dit doet hij door terug te keren naar zijn thuisbasis wanneer de batterij bijna leeg is, over te schakelen naar een volledig opgeladen batterij en de lege batterij terug te plaatsen op het laadstation. Omdat hij geen uitstoot produceert, kan de autonome tractor ook worden gebruikt in voedselopslagplaatsen en andere gesloten boerderijstructuren. De op batterijen werkende tractor kan ook de bedrijfs- en onderhoudskosten voor eigenaren verlagen.

Door de apparatuur die boeren kennen en vertrouwen digitaal te transformeren, willen Bobcat en Agtonomy hen helpen de dagelijkse uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te bestrijden. Daarbij kunt u denken aan beperkte beschikbaarheid van arbeid en de steeds toenemende vraag naar duurzame landbouwpraktijken in speciale gewassen. De Bobcat AT450X met Agtonomy’s TeleFarmer-technologie biedt een oplossing voor de landbouw en andere sectoren.

Mogelijkheden

Om te kunnen werken, stippelen gebruikers het de te volgen route van de machine uit via de mobiele applicatie van Agtonomy. Hiermee kan de eindgebruiker taken plannen, uitvoeren en bewaken. Deze kunnen tegelijkertijd op een onbeperkt aantal aangesloten machines worden uitgevoerd.

De AT450X kan ook op hellingen navigeren met aanbouwdelen die de grondcontour volgen, voor professionele resultaten in één werkgang. Bestuurders kunnen de machine autonoom bedienen, via geavanceerde afstandsbediening of handmatig, op verschillende terreinen.

De samenwerking tussen Bobcat en Agtonomy gaat verder dan de AT450X. De twee bedrijven werken samen om meer innovatieve manieren te creëren om de productiviteit en prestaties te verhogen voor een reeks Bobcat-apparatuur en markten.

Foto: Bobcat