ctrlX World van Bosch Rexroth blijft groeien

Sun Oct 06 2024

10 06

ctrlX World van Bosch Rexroth blijft groeien

01/10/2024

Door Ad Spijkers

Binnen het automatiseringssysteem wordt IT/OT-convergentie wordt steeds meer een aandachtspunt.


     

De ctrlX World van Bosch Rexroth (met Nederlandse hoofdvestiging in Boxtel) blijft groeien. De automatiseringsomgeving verenigt inmiddels zo'n honderd partnerbedrijven in de automatiseringswereld. In een tijd waarin de naadloze convergentie van IT en OT in fabrieken essentieel is voor efficiënte en flexibele productieprocessen, biedt ctrlX World onder meer oplossingen om deze interactie zo eenvoudig mogelijk te maken.

ctrlX

Gebruikers hebben met ctrlX toegang tot alle soorten automatiseringsoplossingen om aan hun specifieke eisen te voldoen. Hierdoor kunnen gebruikers applicaties sneller implementeren. Het aanbod aan oplossingen varieert van apps voor robotintegratie tot AI-oplossingen en tools voor energiebeheer.

Een bijzondere focus in de ctrlX World ligt op oplossingen voor de convergentie van IT en OT. Bosch Rexroth wil het gebruikers gemakkelijk maken om de verschillende systemen en technologieën met elkaar te verbinden. Aldus wil het bedrijf de weg vrijmaken voor de slimme fabriek van de toekomst.

De basis voor openheid is het ctrlX OS-besturingssysteem met het bijbehorende ecosysteem, waarvan ctrlX World de centrale component is. Dankzij de bijbehorende diversiteit kunnen gebruikers met één platform en passende apps alle automatiseringstaken snel en eenvoudig oplossen en duurzaam optimaliseren.

Pneumatiek

Het partnernetwerk van ctrlX World breidt het scala aan oplossingen rond de ctrlX AUTOMATION-automatiseringskit uit met software, maar ook hardware die compatibel is met het op Linux gebaseerde ctrlX OS-besturingssysteem. Onlangs zorgden nieuwe partnerschappen met SMC Deutschland, Pepperl+Fuchs en ServiceNow voor verdere toegevoegde waarde.

SMC is de eerste pneumatiekleverancier in de partnerwereld. De naadloze integratie van pneumatische en elektrische automatiseringsoplossingen in ctrlX OS-apparaten zoals de ctrlX Core besturing opent nieuwe mogelijkheden voor gebruikers. De koppeling van het ventieleiland met EX260 en de JXC-controller van SMC via EtherCAT aan ctrlX OS-apparaten maakt een eenvoudige regeling van de luchtstromen in en op de machine mogelijk. Bovendien kunnen elektrische aandrijffuncties in een compact formaat in kaart worden gebracht en geïntegreerd.

Sensoren en RFID

De op interoperabiliteit gerichte sensoren en systemen van Pepperl+Fuchs zijn ook goed afgestemd op ctrlX OS. Intelligente en robuuste industriële sensoren maken uitgebreide automatisering van productieprocessen mogelijk en leveren waardevolle aanvullende gegevens voor IoT-oplossingen. De IO-Link-masters van Pepperl+Fuchs fungeren als schakel: ze verbinden de sensoren en actuatoren met softwaresystemen van een hoger niveau, zoals ERP of MES, en maken zo de weg vrij voor efficiënte communicatie tussen het productieniveau en het kantoorniveau.

De RFID-systemen van Pepperl+Fuchs vormen nieuwe componenten voor de fabriek van de toekomst. Ze maken contactloze identificatie en traceerbaarheid mogelijk en daarmee transparantere productie- en logistieke processen. Alle gangbare frequenties uit de industriële omgeving worden ondersteund. Protocollen zoals EtherCAT, IO-Link, OPC UA en Rest API maken eenvoudige integratie in ctrlX OS-gebaseerde apparaten mogelijk.

Workflows

ServiceNow brengt als derde nieuwe partner zijn expertise in het automatiseren en optimaliseren van digitale workflows naar ctrlX World. Met het op de cloud gebaseerde platform van ServiceNow kunnen bedrijven hun processen efficiënter maken en de bedrijfsvoering verbeteren. Dankzij het gebruik van bekende standaarden zoals Rest API, webhooks en ETL-functies kan het platform naadloos worden geïntegreerd in ctrlX OS-apparaten. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om operationele processen te optimaliseren, de productiviteit te verhogen en digitale transformatie te stimuleren op één enkel platform.

Ecosysteem

De krachten van verschillende spelers op de markt zijn gebundeld in het ctrlX OS-ecosysteem en het bijbehorende partnernetwerk ctrlX World. Verschillende perspectieven, ervaringen en technologieën vormen de basis voor het sneller realiseren van innovaties. Gebruikers profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen en hebben toegang tot hardware, sensoren, besturingen en op de cloud gebaseerde platforms. Bedrijven kunnen geavanceerde oplossingen sneller implementeren, bijvoorbeeld door eenvoudige IT/OT-integratie. Dat gaat vanaf de actuator en sensor tot de besturingsfunctie en het geïntegreerde serviceplatform.

Foto: Bosch Rexroth