Nieuwe drone voor hulpdiensten

Mon Apr 29 2024

04 29

Nieuwe drone voor hulpdiensten

25/10/2023

Door Ad Spijkers

Het nieuwe multifunctionele luchtvaartuig van Everdrone is ontwikkeld op basis van ervaringen van noodhulpverleners.


     

Het bedrijf in Askim (bij Gothenburg) heeft zijn aanbod uitgebreid met een nieuw, geavanceerd drone-model. Het toestel is ontwikkeld met gebruikmaking van de kennis en ervaring uit samenwerking met noodhulpverleners in Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De multifunctionele E2 drone kan zowel een geavanceerd camerasysteem als aanpasbare medische kits vervoeren. Door deze combinatie kunnen eerstehulpverleners en hulpdiensten korte responstijden realiseren.

Na de implementatie van drone-leveringen van levensreddende defibrillatoren (AED) en het beheren van de technische en operationele integratie in de noodhulpinfrastructuur, is het tijd om het potentieel van de dienst te benutten.

Multifunctioneel

Met de nieuwe E2 multifunctionele drone kunnen noodleveringen van tijdgevoelige medische apparatuur worden aangevuld met de mogelijkheid om live hi-res en IR-video uit te zenden. De LiveView-mogelijkheid biedt eerstehulpverleners de informatie die nodig is om kritische beoordelingsbeslissingen te nemen. Deze helpen bij het stellen van prioriteiten en vergroten de veiligheid van hulpverleners ter plaatse. Everdrone voegt de mogelijkheid toe van directe levering van alles, van AED’s tot EPI-pennen en anti-bloedingskits of andere essentiële medische apparatuur.

De gecombineerde Everdrone First on Scene-service is gebaseerd op één enkel uitgangspunt: de behoefte aan snelheid om tijd te besparen. Bij noodsituaties of ongelukken telt elke seconde. Behalve dat de drone sneller dan welke ambulance of andere hulpverlener ook naar de plaats van het incident kan navigeren, is het opstijgen razendsnel. Van het noodsignaal van de hulpdiensten tot het opstijgen duurt het slechts 15 seconden. Gecombineerd met voorspellende analyse van de prestaties van het drone-netwerk, maakt de E2 responstijden van gemiddeld twee minuten mogelijk.

Levens redden

Niet alleen de snelheid en de multifunctionele mogelijkheden onderscheiden Everdrone van andere drone-bezorgoplossingen. Dankzij het hoge niveau van autonomie, werking onder alle weersomstandigheden en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen kan de service van Everdrone in vrijwel alle gebieden in Europa functioneren. Volgens de fabrikant is het potentieel bereik meer dan 99% van alle stadsbewoners in Europa.

Het Zweedse bedrijf wil blijven voortbouwen op zijn oplossing is voor medische noodsituaties, vooral nu het de reikwijdte kon uitbreiden. De service omvat niet alleen het brengen van apparatuur voor patiënten en hulpverleners, maar ook hun veiligheid.

Doordat de drone onmiddellijk en accuraat informatie verschaft over de situatie ter plaatse, kunnen hulpverleners incidenten beoordelen voordat ze aankomen. Geïnformeerde besluitvorming die zorgt voor veiligere, snellere en effectievere reacties. Door de aanvoer van essentiële medische apparatuur biedt de flexibele multifunctionele combinatie een complete oplossing voor hulpdiensten.

Foto: Everdrone