Extra beveiliging voor Pilz lichtschermen

Fri Mar 29 2024

03 29

Extra beveiliging voor Pilz lichtschermen

29/03/2021

Door Ad Spijkers

Voor de lichtschermen uit de PSENopt II-familie van Pilz is nu met PSENopt II lockout ook een herstartblokkering beschikbaar.


     

De nieuwe functie voorkomt onbedoeld opnieuw opstarten van de machine, bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden in gevarenzones. Hierdoor zijn geen extra veiligheidssensoren nodig en is een visuele inspectie van de gevarenzone voortaan overbodig. Op die manier vormt PSENopt II lockout niet alleen een veilige, maar ook een rendabele en gemakkelijk te hanteren oplossing om onbedoeld herstarten te voorkomen.

Onbedoeld herstarten managen

De accessoire-oplossing PSENopt II lockout van de robuuste lichtschermfamilie PSENopt II bestaat uit een montage-inrichting en de bijbehorende zwenkarm. De voorziening kan snel worden gemonteerd: de montage-inrichting wordt gewoon aan de zijkant van het lichtscherm bevestigd. Ook de handling is ongecompliceerd: zodra de gevaarlijke zone wordt betreden, kan de zwenkarm voor het zichtveld van het lichtscherm worden geklapt, bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden.

Een slot dat voorkomt dat de zwenkarm opnieuw wordt versteld, zorgt voor extra veiligheid. Door de op die manier afgedwongen onderbreking van het zichtveld heeft het lichtscherm geen vrij zichtveld meer, waardoor herstarten wordt voorkomen. Gebruikers besparen tijd door deze eenvoudige handling, wat de beschikbaarheid van hun machine of installatie verhoogt.

Compleet pakket

De PSENopt II lockout kan worden gebruikt in combinatie met de PSENopt II lichtschermen van Pilz. Dankzij hun hoge robuustheid bieden deze lichtschermen bescherming tegen schokken, botsingen en trillingen en zijn ze geschikt voor gebruik in zware industriële omgevingen. PSENopt II bieden vinger-, hand- of lichaamsbescherming voor toepassingen tot PL e volgens EN/IEC 61496-1/-2 en zijn verkrijgbaar in lengtes van 150 mm tot 1800 mm.

De schermen zorgen voor veilig ingrijpen in productieprocessen. Vooral bij handwerkplaatsen, toegangsbeveiliging en toevoer/afvoer van materialen of materiaalhandling naast robots vermindert het gebruik van PSENopt II onnodige machinestops, voor een hogere productiviteit.

Behalve PSENopt II lockout vult een breed scala van andere accessoires het assortiment lichtschermen uit de PSENopt II-familie aan. In combinatie met de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 kunnen gebruikers over een veilige totaaloplossing van één leverancier beschikken.