Sterke palletiseerrobot sneller dan ooit

Fri Jul 01 2022

07 01

Sterke palletiseerrobot sneller dan ooit

27/01/2022

Door Ad Spijkers

Robotfabrikant Kuka heeft zijn KR Quantec PA palletiseerrobot compleet vernieuwd.


     

De volgens Kuka sterkste palletiseerrobot op de markt wordt nog sneller: de tweede generatie van de KR Quantec PA biedt nog kortere cyclustijden. Met een belastbaarheid tot 240 kg weet de robot van aanpakken. De uitvoering met in de voedingsmiddelenindustrie toegelaten NSF H1 smeermiddel is de robot ook een aanwinst voor deze tak van industrie.

De KR Quantec PA is speciaal ontworpen voor veeleisende palletiseertaken. De tweede generatie kenmerkt zich door een geoptimaliseerd gewicht en zwaartepunt en een verbeterde aandrijftechniek die bij transmissies en motoren gebruik maakt van de nieuwste technologie. Dankzij de gereduceerde footprint heeft hij slechts beperkte ruimte nodig. Ook op het gebied van cyclustijden is de KR Quantec PA een stap voorwaarts. Ten opzichte van het vorige model met vergelijkbare  draaglast is hij tot 10% sneller.

Prestaties

Om de beste cyclustijden te kunnen realiseren, heeft Kuka bij de tweede generatie van de KR Quantec PA gezocht naar een goede balans tussen assnelheid en versnelling. Zo bereikte het robottype met een belasting van 240 kg liefst 28,3 cycli per minuut. Het was belangrijk om de assnelheden te verhogen, bijvoorbeeld voor het vormen van lagen bij het palletiseren of lange 180°-draaibewegingen.

Om aan de gestegen eisen van de consumptiegoederen- en met name de voedingsmiddelenindustrie in de secundaire sector te kunnen voldoen, biedt Kuka de palletiseerrobot ook in de uitvoering Hygienic Oil (HO) aan. Alle assen, evenals de energietoevoer zijn van in deze industrie toegelaten NSF H1 smeermiddelen voorzien.

Duurzaam en economisch

Zowel de standaard robotmodellen als de HO-variant van de KR Quantec PA zijn ontworpen voor Kuka's nieuwste robotsturing KR C5. De tweede generatie van de robotfamilie kenmerkt zich door een goede Total Cost of Ownership (TCO). De Mean Time Between Failures (MTBF) van de volledige robotarm werd aanzienlijk verbeterd tot 400.000 u.

Tegelijkertijd worden de onderhoudskosten ten opzichte van de vorige modellen met 50% verminderd. Zo is alleen een visuele controle aan de robot, smering van de lagers van het contragewichtsysteem en een olieverversing om de 20.000 bedrijfsuren nodig.

In combinatie met het technologiepakket Kuka.PalletTech maakt de robot innovatieve celconcepten voor palletiseertaken mogelijk,  met name met betrekking tot de consumptiegoederenindustrie. Met deze software zijn Verschillende verpakkingspatronen en -stations zijn voor de KR Quantec PA met deze software geen probleem.

Foto: Kuka